Thursday , 28 March 2024

Μισέλ Δημόπουλος: Έφυγε ο επί σειρά ετών διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ο Μισέλ Δημόπουλος, ο πιο αντιπροσωπευτικός τύπος του σινεφίλ, του ακούραστου θεατή που δεν σταμάτησε ποτέ να παρακολουθεί το σινεμά των δημιουργών, ο άνθρωπος που έδωσε τον διεθνή χαρακτήρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έφυγε από τη ζωή. «Ο Μισέλ θα είναι πάντα εδώ. Στο Ολύμπιον και στο λιμάνι, στις μεγάλες οθόνες», αναφέρει μεταξύ άλλων στον αποχαιρετισμό του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τον άνθρωπο που έμαθε σινεμά σε γενιές θεατών.

Ποιος ήταν ο Μισέλ Δημόπουλος
Ο Μιχάλης (Μισέλ) Δημόπουλος συνεργάστηκε με ελληνικούς και ξένους κινηματογραφικούς φορείς, στο πλαίσιο της διοργάνωσης αφιερωμάτων σε γνωστούς κινηματογραφικούς δημιουργούς, με τον Δημήτρη Εϊπίδη, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του προγράμματος των «Νέων Οριζόντων», αλλά και με δημοσιογράφους, κινηματογραφιστές και μεγάλα ονόματα της έβδομης τέχνης. Σπούδασε κινηματογράφο στη Γαλλία και ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1970 ως κριτικός κινηματογράφου στην «Αυγή» και στο περιοδικό «Σύγχρονος Κινηματογράφος». Συνεργάστηκε με διάφορους εκδοτικούς οίκους και συνεισέφερε ουσιαστικά στο ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο, όταν ανέλαβε ως καλλιτεχνικός διευθυντής το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από το 1992 μέχρι το 2004. Σε αυτό το χρονικό διάστημα κατόρθωσε να του δώσει διεθνή χαρακτήρα με σημαντικές αξιώσεις.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
«Ο Μισέλ θα είναι πάντα εδώ. Στο Ολύμπιον και στο λιμάνι, στις μεγάλες οθόνες και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, στις κουβέντες, στα βιβλία και τα περιοδικά. Θα είναι ζωντανός, ευθυτενής, γελαστός, δίκαιος και πάντα έτοιμος να ξαναδεί και να μας δείξει τις υπέροχες ταινίες που λάτρευε, να μας κάνει να ανακαλύπτουμε το καινούριο και το ανήσυχο σινεμά σε κάθε μας βήμα», αναφέρει η σελίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *