Την αποκάλυψη ότι η ολοκλήρωση του έργου στον τύμβο Καστά αποτελεί τη μαζικότερη μεταφορά αρχιτεκτονικών μελών στην Ελλάδα, έκανε ο δρ. αρχιτέκτονας μηχανικός της διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, Μιχάλης Λεφαντζής.
Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην TV100 και συγκεκριμένα στον Γιώργο Ροδάκογλου για την εκπομπή «Λόγια της Πόλης» με την Μαρία Αναγνωστίδου, ο κ. Λεφαντζής τόνισε πως επίκειται έντονη επιστημονική δραστηριότητα τους ερχόμενους μήνες στην Αμφίπολη.
«Πρόκειται για την μεταφορά 330 αρχιτεκτονικών μελών (μεγάλα κομμάτια μαρμάρου) τα οποία ήταν στοιβαγμένα εκεί που βρίσκεται το λιοντάρι της Αμφίπολης και τα οποία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ανήκουν στον περίβολο του ταφικού μνημείου όπου και θα επανατοποθετηθούν», υπογράμμισε, δίνοντας το στίγμα των επόμενων ενεργειών για το 2020.
Μάλιστα, διευκρίνισε ότι το μνημείο θα είναι επισκέψιμο στα επόμενα δυο χρόνια σε ομάδες επιστημόνων και μελετητών ενώ για την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης θα περάσουν αρκετά χρόνια.
Σε ερώτηση του Γιώργου Ροδάκογλου αναφορικά με την ταυτότητα του μνημείου που ανασκάφθηκε το 2014, o κύριος Λεφαντζής αναφέρθηκε στην εποχή του βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
«Είναι ένα στρατιωτικό ηρώο μεγάλης και εμβληματικής αξίας για το Μακεδονικό κράτος. Αυτοί που κατασκεύασαν αυτό το οικοδομικό σύνολο, είχαν την εμπειρία της Ανατολής. Επέστρεψαν με την ικανότητα να σχεδιάσουν ένα αρχιτεκτονικό υβρίδιο, ένα μοντέλο που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ιστορία της αρχιτεκτονικής και της αρχαιολογίας».
Όλη τη συνέντευξη του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ: