Saturday , 27 April 2024

“Μπρα ντε φερ” Άδ.Γεωργιάδη και ΕΣΘ για το νέο-μειωμένο ωράριο των καταστημάτων

Με “μπρα ντε φερ” δηλώσεων από πλευράς του υπουργού Ανάπτυξης, κ.Γεωργιάδη και της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τέθηκε σήμερα σε εφαρμογή το νέο-μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που υιοθέτησε ο ΕΣΘ.
Σε δηλώσεις του σήμερα ο κ.Γεωργιάδης έσπευσε να προβλέψει ότι το νέο ωράριο δεν θα είναι εφαρμόσιμο και θα εφαρμοστεί από μερικούς τις πρώτες μέρες και μετά δεν θα εφαρμόζεται από κανέναν. Αυτού του είδους τα μέτρα – πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης – μπορούν να εφαρμοστούν μόνο όταν έχουν γενική εφαρμογή, ενώ “αν δεν έχουν γενική εφαρμογή, αυτός που μένει κλειστός σπρώχνει τον πελάτη σε αυτόν που είναι ανοιχτός” και κανένας έμπορος δεν θέλει να χάνει τον πελάτη του.

Λίγες μόνο ώρες αργότερα η διοίκηση του ΕΣΘ σε συνέντευξη τύπου για το θέμα του ωραρίου τόνισε καταρχάς ότι θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στο νέο ωράριο, όπως επίσης και ότι θεωρεί καλή την κριτική και την δέχεται, ωστόσο περιμένει καλύτερες αντιπροτάσεις και προτάσεις από τα επιμελητήρια που έχουν ρόλο συμβούλου στο κράτος και τα τριτοβάθμια όργανα.
“Είμαστε οι μόνοι που προτείναμε κάτι, μάλιστα, εμείς δίνουμε και την δυνατότητα στα μέλη μας, να μην χάσουν έσοδα από την μείωση του ωραρίου, με την προβολή τους στις πλατφόρμες προβολής και προώθησης, το Οne Vitrina και Galerius Open Mall”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Παντελής Φιλιππίδης, και πρόσθεσε: “Άλλωστε το νέο ωράριο είναι προαιρετικό. Θα δοκιμαστεί, θα κριθεί και αν χρειαστεί κάτι να διορθώσουμε, να είστε σίγουροι ότι θα το κάνουμε αμέσως”.

Ο πρόεδρος του ΕΣΘ επισήμανε, επίσης, ότι ή πρέπει να γίνει κάθετη μείωση ενέργειας, όπως άλλωστε ζητούν η Ε.Ε. και η Κυβέρνηση και αυτό ακριβώς πετυχαίνει η πρότασή του ή θα αρχίσουν να γίνονται άτακτες διακοπές ρεύματος, οπότε “εμείς, ως Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, προτείναμε ωράριο λειτουργίας ως οφείλαμε”. Περαιτέρω ο κ.Φιλιππίδης διαμήνυσε ότι δεν επηρεάζεται η απασχόληση από την πρόταση του ΕΣΘ: “Δεν πρόκειται να χαθεί καμία θέση. Το ωράριο που προτείνουμε προβλέπει συνολικά 45 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Σύμφωνα με το νόμο όμως, ο εργαζόμενος θα πρέπει να εργάζεται 40 ώρες την εβδομάδα. Τούτο σημαίνει ότι περισσεύουν πέντε ώρες για ρεπό και ξεκούραση. Επί της ουσίας δε, αυτό που χάνεται είναι 6 ώρες υπερεργασίας οι οποίες και δεν πληρώνονται”, δήλωσε σχετικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *