Το έθιμο αυτό σε πολλά μέρη της Ελλάδας αναβιώνει στις 21 Νοεμβρίου προς τιμήν της Παναγίας της Πολυσπορίτισσας για την ευλογία της σποράς. Πολλά από τα έθιμα είναι αγροτικά, με πανάρχαιες ρίζες και με την προσδοκία της καλής σοδειάς. Επειδή μάλιστα οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ίδιες σε όλη την Ελλάδα η έναρξη των αγροτικών εργασιών, και κυρίως της σποράς, δεν γίνεται συγχρόνως σε όλες τις περιοχές και έτσι τα έθιμα, ίδια κατά βάση, αναβιώνουν σε διαφορετικές ημέρες που απέχουν ημερολογιακά ελάχιστα μεταξύ τους.
Το έθιμο
Η γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου «σφραγίζει» το τέλος ή σε άλλες περιοχές το μέσον της σποράς στα χωράφια. Έτσι, ο λαός τη λέει Αποσπορίτισσα ή Μεσοσπορίτισσα και τη θεωρεί προστάτρια της σοδειάς (Εισόδια), γι’ αυτό και «Αποσοδειά» και προς τιμήν της «εισάγει» συμβολικά, κατά αρχαία συνήθεια (πανσπερμία) στο ναό «πολυσπόρια», ή «μπουμπόλια» ή «μπουσμπουρέλια». Την παραμονή ή και ανήμερα των Εισοδίων οι νοικοκυρές βράζουν στην κατσαρόλα συνήθως ντόπια προϊόντα όπως φασόλια, φακές ρεβίθια. καλαμπόκι, σιτάρι. κουκιά, φάβα, ρύζι και άλλα όσπρια. Προσθέτουν και λίγη ζάχαρη για καλύτερο βράσιμο. Από αυτά ένα πιάτο το πάνε στην εκκλησία, όπου διαβάζεται κατά τη λειτουργία και μοιράζεται στο εκκλησίασμα. Ένα μέρος του επιστρέφεται στο σπίτι. Από αυτό έχουν μερίδιο και τα ζώα και το υπόλοιπο το ρίχνει ο γεωργός στο χωράφι για «να αναπαυθεί ο σπόρος».
Οι Μικρασιάτες της Πτολεμαΐδας
Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας της σποράς και ο Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας «Η Μικρά Ασία» τιμά τα Εισόδια της Θεοτόκου με το έθιμο της «Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας» που έφεραν οι πρόγονοί του από τις αλησμόνητες Πατρίδες. Όπως λέει στο thesseconomy.gr ο πρώην πρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Μικρασιατών Πτολεμαΐδας «Η Μικρά Ασία» Στέργιος Χατζηστεφάνου, «κάθε χρόνο γιορτάζουμε τα Εισόδια της Θεοτόκου που είναι στις 21 Νοεμβρίου. Η γιορτή είναι στα μέσα της σποράς γι’ αυτό και λέγεται το έθιμο της «Παναγίας τη Μεσοσπορίτισσας». Τότε οι αγρότες έπαιρναν τον σπόρο, πήγαιναν στην εκκλησία να το ευλογήσει η Παναγία και την επόμενη ημέρα το έριχναν στα χωράφια για να έχουν καλή σοδειά στα προϊόντά τους»
Η φετινή γιορτή
Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου αναβιώνει το έθιμο στις 12.00 το μεσημέρι στο χώρο της Μικρασιατικής Στέγης στην Πτολεμαϊδα. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας «η Παναγία των Εισοδίων ευλογεί τα σπερνά, την ορεκτικότατη χυλώδη πανσπερμία για τη νέα σοδειά, τα γνωστά ‘Μπορμπόλια’ ή “. Και οι άνθρωποι των θαλασσών δίνουν τους καρπούς της θάλασσας. Ψητή σαρδέλα και άφθονο τσίπουρο, όπως θέλει η εθιμική μοιρασιά, θα προσφερθεί σε όλους όσοι παρευρεθούν στη γιορτή. Και όλοι μαζί θα ευφρανθούμε και θα ευχηθούμε».