Αν και το 2025 ο ελληνικός τουρισμός κατέγραψε ρεκόρ εσόδων και αφίξεων φέτος οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή δημιουργούν, μέχρι στιγμής, προβληματισμό και διεθνή ανησυχία. Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί επεσήμανε στο thesseconomy.gr «παρακολουθούμε τα γεγονότα με προσοχή. Περιμένουμε να αποτιμήσουμε την κατάσταση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έχοντας και πρόσθετη πληροφόρηση. Άλλωστε οι εξελίξεις είναι ραγδαίες».
Ανασφάλεια και αρνητικό κλίμα
«Η επέκταση των πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι κάτι το οποίο σίγουρα μόνο θετικό δεν είναι στην παρούσα αλλά και σε οποιαδήποτε φάση κι αν βρισκόμασταν. Ο τουρισμός είναι γνωστό πως είναι ένα ευαίσθητο προϊόν πόσο δε μάλλον όταν τα συγκεκριμένα τεκτενόμενα γίνονται στο ευρύτερο και κοντινό μας γεωπολιτικό περιβάλλον» διευκρίνισε ο κ. Τσιτλακίδης. Και συμπλήρωσε ότι δημιουργείται «καταρχήν κλίμα ανασφάλειας, κι ένα κλίμα ανατιμήσεων και γενικότερα πληθωριστικών πιέσεων στην ενέργεια, στα καύσιμα και κατ’ επέκταση στα προϊόντα και στις υπηρεσίες. Πράγμα που δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα όσον αφορά τη διάθεση των ταξιδιωτών για να σχεδιάσουν τις διακοπές τους. Οπότε περιμένουμε έχοντας πάντοτε και στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι υπάρχει και το ανθρωπιστικό θέμα, το οποίο θα πρέπει να μας αγγίζει όλους μας. Γιατί δεν είναι μόνο το μπίζνες κομμάτι αλλά και το ανθρωπιστικό. Γιατί σε αυτά τα γεγονότα εμπλέκονται πολίτες των συγκεκριμένων χωρών πράγμα που είναι πολύ δυσάρεστο», εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.
«Ευχή μας η λήξη της σύρραξης το συντομότερο»
Ο τουρισμός είναι μια δραστηριότητα που συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και η πατρίδα μας, όμως παρά την οικονομική του ισχύ παραμένει ένας από τους πιο ευάλωτους τομείς σε καταστάσεις κρίσεων όπως αυτή τώρα τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Κι όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος «είναι μια ισορροπία ανάμεσα σε προορισμούς τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο που όταν αυτό αναταράσσεται μας επηρεάζει όλους. Ευχή και προσδοκία όλων μας είναι η λήξη της σύρραξης το συντομότερο δυνατό τόσο για την πατρίδα μας όσο και για τους Κύπριους αδελφούς μας, που είναι πιο κοντά στο μέτωπο των πολεμικών συγκρούσεων, αλλά για την υπόλοιπη ανθρωπότητα, για τους λαούς που εμπλέκονται σε όλες αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις», ευχήθηκε ο Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης.
Thesseconomy Οικονομία – Επιχειρείν