Saturday , 20 April 2024

Μ.Βαρβιτσιώτης: Το μέλλον των Βαλκανίων είναι στην Ευρώπη-Πρωτοβουλίες της Ελλάδας για τα Δυτικά Βαλκάνια

Διπλό μήνυμα ότι η Ελλάδα βγαίνει ξανά μπροστά και επανακτά τον στρατηγικό της ρόλο στα Βαλκάνια, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, και ότι το μέλλον των Βαλκανίων ανήκει στην Ευρώπη απηύθυνε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από το 4ο Thessaloniki Summit, προαναγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει Σύνοδο στη Θεσσαλονίκη το 2020 με τη συμμετοχή των Βαλκανικών χωρών.

Μιλώντας σε πάνελ, στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Kocho Angiushev και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Farul Kaymakci, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα μνημόνια και θέτει τις βάσεις, για να επανακάμψει στην περιοχή ως εμπορικός εταίρος και επενδυτής, τονώνοντας την εξωστρέφειά της και εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες στο πεδίο της συνδεσιμότητας, ιδίως στις υποδομές, την ενέργεια και την ψηφιακή οικονομία.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει καθήκον να πρωταγωνιστήσει στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των χωρών της περιοχής και τόνισε ότι για τη χώρα μας δεν υπάρχει το δίλημμα «διεύρυνση ή εμβάθυνση», αλλά υπάρχει μόνο περισσότερη Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγγειλε απτές πρωτοβουλίες που η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και, συγκεκριμένα, τη σύγκληση Τετραμερούς Σχήματος Ελλάδας- Βουλγαρίας- Βόρειας Μακεδονίας- Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη σύντομα, αλλά και τη διοργάνωση στις αρχές του επόμενου έτους μιας συνόδου των κρατών-μελών της ΕΕ που ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με τις πέντε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και το Κόσσοβο, εκπέμποντας το μήνυμα ότι «το μέλλον των Βαλκανίων ανήκει στην Ευρώπη».

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρβιτσιώτης συμμετείχε στις διμερείς συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *