Wednesday , 24 April 2024

Μ.Βορίδης: Έρχονται αυστηρότερες κυρώσεις και έλεγχοι για νοθεία και ελληνοποιήσεις

Αυστηρότερες κυρώσεις και αποτελεσματικότερους ελέγχους για τη νοθεία και τις ελληνοποιήσεις στο μέλι αλλά και γενικότερα σε όλα τα αγροτικά προϊόντα προανήγγειλε απόψε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, κατά την ομιλία του στο 8ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας, που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Όσον αφορά το κυρωτικό πλαίσιο, ο κ.Βορίδης σημείωσε ότι θα προβλεφθούν ποινικές διώξεις σε τέσσερα επίπεδα: δίωξη για ΠΟΠ, για παράβαση του νόμου περί προστασίας του καταναλωτή, για αθέμιτο ανταγωνισμό – και μάλιστα αυτεπάγγελτα – και υπό προϋποθέσεις για νόθευση προϊόντων με τις αντίστοιχες διοικητικές κυρώσεις.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προανήγγειλε, επίσης, ένα φιλόδοξο σχέδιο για την άρδευση, το οποίο όπως είπε θα σχεδιάσουν από κοινού το υπουργείο Υποδομών και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο τόσο την καλύτερη άρδευση των γεωργικών εκτάσεων, όσο και την καλύτερη αξιοποίηση του νερού.

Παράλληλα επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι αγρότες θα πρέπει είτε να προχωρήσουν στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, που θα πωλούνται ακριβότερα και θα απευθύνονται σε μια niche αγορά (σ.σ. εξειδικευμένη αγορά) ή να προχωρήσουν σε συνολική οργάνωση, ώστε η παραγωγή να φτάσει σε ικανοποιητικά μεγέθη και να μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση μεγάλων αγορών, όπως των αλυσίδων λιανεμπορίου κ.ο.κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *