Friday , 29 March 2024

Μ.Σχοινάς:”Δεύτερο κύμα αντίδρασης της Ε.Ε. απέναντι στην ενεργειακή κρίση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου”

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται “το δεύτερο κύμα της ευρωπαϊκής αντίδρασης” απέναντι στην ενεργειακή κρίση, που εκδηλώθηκε συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία, σε συνέχεια του πρώτου πακέτου παρεμβάσεων της ΕΕ που ανακοινώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, όπως γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διαδικτυακή ομιλία του στο ανοιχτό τμήμα της χθεσινοβραδυνής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ)

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η εξίσωση αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς κάθε μεγάλη παρέμβαση στην αγορά ενέργειας σε τέτοιες συνθήκες, όπως για παράδειγμα το πλαφόν, υπάρχει ρίσκο να δημιουργήσει παράπλευρες απώλειες, που μπορεί να οδηγήσουν ενδεχομένως σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα, όπως ελλείψεις αερίου, ή κατεύθυνσή του εκτός Ευρώπης, σε άλλες περιοχές.

Ο κ.Σχοινάς υπογράμμισε, επίσης, ότι σε δυο εβδομάδες αναμένεται να πάρει η Ελλάδα τη δεύτερη δόση επιδοτήσεων από το Ταμείο, ύψους 1,7 δισ.ευρώ, και ίσως και ακόμη 1,8 δισ.ευρώ για πληρωμές δανείων.

O Αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι η Θεσσαλονίκη αφήνει πίσω της τον “μάλλον υποτιμητικό τίτλο της συμπρωτεύουσας” και γίνεται χωρίς καμία αμφιβολία “η μεγάλη εθνική τεχνοπρωτεύουσα της χώρας”, το επίκεντρο της μεγάλης τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτόμου δράσης για τα χρόνια που έρχονται. Χαρακτήρισε, δε, σχετικά, ως εμβληματική πρωτοβουλία το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς Thess INTEC, που δημιουργείται στην πόλη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι “η τεχνοπρωτεύουσα της χώρας, δεν θα βασιστεί μόνο εκεί, αλλά και στα βιομηχανικά πάρκα νέας γενιάς που θα υλοποιηθούν, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης που επίσης μεγαλώνει, στον βιώσιμο μετασχηματισμό της Θεσσαλονίκης σε smart city και στα έργα υποδομών”.

Άδ.Γεωργιάδης

Η Κυβέρνηση θα στηρίξει τη βιομηχανία, ήταν το μήνυμα που απηύθυνες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του πριν την εκδήλωση, ενώ από το βήμα της γ.σ. του ΣΒΕ τόνισε ότι τα προγράμματα που θα βγουν από το ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης για την παραγωγή ενέργειας από επιχειρήσεις για ιδιοκατανάλωση και net metering από ΑΠΕ θα βελτιώσουν σημαντικά το ενεργειακό κόστος για τις ελληνικές βιομηχανίες και θα μπορούν να έχουν και μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο μέλλον.

Ο κ.Γεωργιάδης έκανε, επίσης, λόγο για “κοσμογονία επενδύσεων που συντελούνται στη Θεσσαλονίκη και την αλλάζουν” και πρόσθεσε: “Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που έχει φροντίσει η κυβέρνηση περισσότερο από κάθε άλλη στην Ελλάδα. Το πάρκο καινοτομίας Thess INTEC θα αλλάξει τα δεδομένα για όλη την Ελλάδα, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη (…) Στη Θεσσαλονίκη συντελείται επενδυτική κοσμογονία, μία επανάσταση της ψηφιακής τεχνολογίας. Στρατηγικά επιλέξαμε σαν κυβέρνηση τη Θεσσαλονίκη για να την κάνουμε Silicon Valley της Ελλάδας», διαβεβαίωσε, αναφέροντας ενδεικτικά τις αμερικανικές επενδύσεις των Pfizer και Deloitte και της ασφαλιστικής Chubb.

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπενθύμισε ακόμα ότι, στο πλαίσιο του master plan που καταρτίστηκε, ενσωματώνοντας και τις προτάσεις της ελληνικής βιομηχανίας, στόχος είναι σε βάθος τριετίας η συμμετοχή της βιομηχανίας να αγγίξει το 12% του ΑΕΠ, αυξάνοντας κατά 50% τη συμμετοχή της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *