Friday , 19 April 2024

Μ.Σχοινάς: “Όποιος δεν τυγχάνει υπό τη σκέπη του ασύλου, θα πρέπει να επιστρέφεται”

Την ανάγκη για κοινές πολιτικές ασύλου στην Ε.Ε.  και στοχευμένο σχέδιο νόμιμης μετανάστευσης τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, από το βήμα του 8ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης, διαμηνύοντας πως η Ευρώπη θα παραμείνει προορισμός ασύλου και  ασπίδα για αδύναμους και κατατρεγμένους, αλλά και ότι “Όποιος δεν τυγχάνει υπό τη σκέπη του ασύλου θα πρέπει να επιστρέφεται. Είναι μια αλήθεια που είπαμε με μισές λέξεις, είναι ώρα να ειπωθεί ανοικτά. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερες επιστροφές”.

Όσον αφορά, δε, την κοινοτική πολιτική ασφάλειας και άμυνας, επισήμανε ότι “σε ένα πεδίο που μετατοπίζονται οι δαπάνες προς τη Μέση Ανατολή και την Ασία απαιτείται η εμβάθυνση της κοινής ευρωπαϊκής κουλτούρας ετοιμότητας” και μίλησε για κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και κοινές δυνατότητες αμυντικής συνεργασίας, Κατά τον ίδιο, επίσης, το Ταμείο Ευρωπαϊκής Άμυνας μπορεί να γίνει το πρόπλασμα για την μελλοντική κοινή πολιτική άμυνας.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ.Σχοινάς σημείωσε ότι ήθελε η πρώτη δημόσια ομιλία του μετά την ακρόαση να ήταν στον τόπο του και πρόσθεσε: “Δεν πρόκειται να ξεχάσω από πού προέρχομαι. Θα συνεχίσω να χτίζω γέφυρες και κοινές στοχεύσεις, με τον άνθρωπο και τον πολίτη στο επίκεντρο”. Σημείωσε, επίσης, πως το προηγούμενο διάστημα έζησε από την πρώτη γραμμή πολλές κρίσεις που δοκίμασαν την ΕΕ- από την κρίση του ευρώ και την δραματική διαπραγμάτευση του 2015 για την οποία, μάλιστα επισήμανε ότι “λίγοι ξέρουμε πολλά αλλά πολλοί αρχίζουν να μαθαίνουν ολοένα και περισσότερα”, μέχρι την έκρηξη των μεταναστευτικών ροών, την ισλαμική τρομοκρατία στην καρδιά της Ευρώπης, το Brexit και την εκλογή Τραμπ, που όπως ανέφερε “κλόνισαν την Ευρώπη αλλά δεν την γκρέμισαν”.

Ανέφερε, επίσης, μεταξύ άλλων πως δεν θέλει να θυμάται “τις μαύρες στιγμές του 2015, τότε που η χώρα μας βρέθηκε στον γκρεμό με το ένα πόδι εκτός ευρώ”, ούτε “τις δραματικές συναντήσεις στο κολέγιο των επιτρόπων λίγους μήνες μετά, όταν η Ελλάδα βρέθηκε με το άλλο πόδι εκτός Σέγκεν” και τόνισε σχετικά: “Πρέπει να κοιτάμε πίσω μόνο για να βελτιωνόμαστε”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *