Saturday , 25 May 2024

Μ. Χρυσοχοΐδης για την 28χρονη: «Δεν εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο» – 40 καταγγελίες την ημέρα για βία

Τα λάθη και οι παραλείψεις στην αδιανόητη δολοφονία της 28χρονης έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ερευνών. «Συντετριμμένος» δήλωσε για το θάνατο της 28χρονης Κυριακής Γρίβα έξω από το ΑΤ των Αγίων Αναργύρων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Συνεχίζεται η έρευνα»
Ο κ. Χρυσοχοΐδης παραδέχθηκε ότι δεν εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο του 2021 για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, επισημαίνοντας ότι το κυρίαρχο ζήτημα είναι η ασφάλεια του πολίτη που κινδυνεύει να πέσει θύμα επίθεσης, αλλά και πως «όταν έχεις έναν θάνατο σε ΑΤ δεν φαίνεται τα πράγματα να πήγαν καλά». Διευκρίνισε πάντως ότι το τι ακριβώς συνέβη «θα το μάθουμε όταν τελειώσει η έρευνα». Δεσμεύθηκε ότι το αποτέλεσμα της διοικητικής έρευνας θα βγει πολύ σύντομα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν προθεσμίες στο κράτος δικαίου και θα τις τηρήσουμε», αλλά και ότι στο τέλος της άλλης εβδομάδας θα έχουμε συμπεράσματα». «Υπάρχουν προβλήματα στην αστυνομία η οποία έχει μείνει πίσω όσον αφορά τις εξελίξεις», παραδέχθηκε. Όσον αφορά τον σκοπό του Α.Τ. και «τα 8 χρόνια φυλακή στις πλάτες του» δεν θέλησε να δώσει διευκρινίσεις. «Μπαίνουμε στην περιπτωσιολογία… ας μη βγάζουμε συμπεράσματα, ας έχουμε πρώτα τα επίσημα συμπεράσματα από την έρευνα…» απάντησε.

ΕΔΕ για τους αστυνομικούς
Η ΕΔΕ σε βάρος των αστυνομικών που είχαν εμπλοκή στη διαχείριση της υπόθεσης των Αγίων Αναργύρων αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή εβδομάδα. Οι αστυνομικοί, όπως έχουν δικαίωμα, πήραν πενθήμερη προθεσμία για να δώσουν τις εξηγήσεις τους και από εκεί και πέρα για όσους προκύψουν πειθαρχικά παραπτώματα θα παραπεμφθούν στα πειθαρχικά συμβούλια.Η προκαταρκτική εξέταση, που ζήτησε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες αστυνομικών, έχει ανατεθεί στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στην οποία θα διαβιβαστεί και το πόρισμα της ΕΔΕ.

Σταύρος Μπαλάσκας: «Όλα πήγαν λάθος από την ΕΛ.ΑΣ.»
Για τα επιχειρησιακά κενά της ΕΛ.ΑΣ. στην αντιμετώπιση της υπόθεσης της 28χρονης Κυριακής Γρίβα μίλησε σήμερα ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας ο οποίος παραδέχθηκε ότι «όλα πήγαν λάθος από την πλευρά της αστυνομίας». Αναφερόμενος στη δολοφονία της άτυχης Κυριακής ο κ. Μπαλάσκας είπε ότι «στην περίπτωση αυτή είχαμε ολιγωρίες και τραγικά λάθη. Τραγικές αποφάσεις και φάνηκε ότι ήταν προσχεδιασμένο από τον δράστη. Δεν αντέδρασε κάποιος από τους αστυνομικούς, δεν πήραν σωστές αποφάσεις και η Κυριακή δολοφονήθηκε μπροστά στα σκαλιά του ΑΤ. Όλα έγιναν λάθος. Δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή, παρ’ όλο που έχει γίνει ενημέρωση στην αστυνομία για την κακοποίηση των γυναικών. Όλα ήταν λάθος, καμία υπηρεσιακή απόφαση δεν πάρθηκε βάσει πρωτοκόλλου».

«Σαρώνουν» τα κρούσματα βίας ανηλίκων και βίας κατά γυναικών
Σοκαριστικά ήταν τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης για τη βία μεταξύ ανηλίκων και τη βία κατά γυναικών. «Έχουν συλληφθεί 300 παιδιά το τελευταίο τρίμηνο για επιθέσεις κατά άλλων ανηλίκων. Ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη» τόνισε ο Υπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα καταφύγιο (safe house) σε κάθε περιοχή για γυναίκες που κινδυνεύουν. «Ήδη προχωράμε, την άλλη εβδομάδα θα υπάρχει σε κάθε περιοχή ένα safe house για όσες γυναίκες κινδυνεύουν που θα το ξέρει μόνο η αστυνομία και θα μπορεί να μένει 2-3 μέρες». Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποκάλυψε μάλιστα ότι 40 γυναίκες τη μέρα καταγγέλλουν σύντροφο ή σύζυγο για βίαιη συμπεριφορά Όσον αφορά τις ανακοινώσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης που τον καλούσαν να παραιτηθεί, ο κ. Χρυσοχοΐδης σχολίασε: «Η αντιπολίτευση κάνει τη δουλειά της αλλά πρέπει να την κάνει υπεύθυνα». Όπως συμπλήρωσε με αιχμή προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για την ενδοοικογενειακή βίας βρήκε μόνο ένα ΠΔ το 2016 από την κ. Γεροβασίλη. «Είναι κόμματα της Αριστεράς, να ασχοληθούν και λίγο με τα κοινωνικά ζητήματα» κατέληξε στη σχετική αναφορά του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *