Thursday , 25 April 2024

Νέα έκπτωση 25% σε οφειλές ΦΠΑ και φόρου

Του Γ. Κατσιάνη

Τη δυνατότητα σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους  και επιχειρηματίες να έχουν έκπτωση 25% στις ρυθμισμένες οφειλές φόρου και ΦΠΑ, δίνει εκ νέου η ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο Ε.2207/2020 προβλέπεται μεταξύ άλλων, ότι «σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού καθώς και σε μισθωτούς των επιχειρήσεων αυτών και σε φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, εκπίπτει ποσοστό 25% των δόσεων των βεβαιωμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών τους με ημερομηνία καταβολής… εντός των μηνών Μαΐου και Ιουνίου, εφόσον αυτές καταβάλλονται εμπρόθεσμα».

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις μπορούν να συμψηφίσουν το 25% της οφειλής «με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά και την 1η Μαΐου 2020, εφόσον εξοφλήσουν ολοσχερώς μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020 το συνολικό ποσό της οφειλής που αντιστοιχεί στην απόδοση του ΦΠΑ».

Για παράδειγμα, αν κάποιος αυτοαπασχολούμενος έχει να πληρώσει φόρο 1.000 ευρώ και έχει υπαχθεί στο καθεστώς ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής, τότε με τη νέα ρύθμιση  μπορεί να εξοφλήσει το χρέος του, καταβάλλοντας εφάπαξ το ποσό των 750 ευρώ.  

Το μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο και επιδιώκει να δώσει κίνητρα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν σε προνομιακές τιμές τις οφειλές τους και να ενισχύσει τα κρατικά έσοδα.  

Να σημειωθεί ότι η έκπτωση του 25% δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *