Friday , 19 April 2024

Νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από ΤΕΑΕΠ και ΕΑΤ για δάνεια σε ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Δάνεια τηςτάξης των 300 εκατ.ευρώθα αρχίσουν να χορηγούν από το φθινόπωρο σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ-“Παρευξείνια Τράπεζα”) και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), μέσω νέου σχετικού χρηματοδοτικού προγράμματος,για το οποίο υπεγράφη σήμερα στη Θεσσαλονίκη σχετικό Μνημόνιο μεταξύ τους Συνεργασίας.

Το μνημόνιο υπέγραψαν ο πρόεδρος της Παρευξείνιας, Ντιμίτρι Πάνκιν (Dmitry Pankin) και η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤ, Αθηνά Χατζηπέτρου, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, ο οποίος επισήμανε -μεταξύ άλλων- την ανάγκη διάχυσης της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα προβλέπει την παροχή έως 100 εκατ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση στην ΕΑΤ, κυρίως για την έκδοση εγγυήσεων και τη συγχρηματοδότηση δανειοδοτήσεων της Παρευξείνιας Τράπεζες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Μέσω των εγγυήσεων της ΕΑΤ, η Παρευξείνια Τράπεζα εκτιμάται ότι μπορεί να πετύχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία, καθώς υπολογίζεται ότι μπορεί να διαθέσει περί τα 300 εκατ. ευρώ σε δάνεια, ενώ αναμένεται η μόχλευση σημαντικών κεφαλαίων.

Σε συνέντευξη τύπου μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, ο κ.Πάνκιν επισήμανε πως σε μια περίοδο μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων, η ρευστότητα πλημμυρίζει την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά τα διαθέσιμα κεφάλαια συχνά δεν φτάνουν στις ΜμΕ, άρα “χρειάζεται να βρούμε τον τρόπο να διοχετεύσουμε αυτή τη ρευστότητα στις ΜμΕ” και γνωστοποίησε ότι η Παρευξείνια Τράπεζα βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με Συνεταιριστικές Τράπεζες, ώστε οι χρηματοδοτήσεις να φτάσουν ευχερέστερα στις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Παρευξείνια θα χορηγεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια ύψους 1 εκατ. ώς 3 εκατ. ευρώ, τριετούς ως πενταετούς διάρκειας.

Από την πλευρά της, η κα Χατζηπέτρου επισήμανε ότι το στοίχημα που έχει μπροστά της η ΕΑΤ είναι να λειτουργήσει σαν καταλύτης του τριγωνικού μηχανισμού κυβέρνηση-επιχειρήσεις-τραπεζικό σύστημα και, ήδη, διαθέτει σημαντικές για τα ελληνικά δεδομένα δυνατότητες να στηρίξει τις επενδύσεις στην επόμενη φάση του ελληνικού επιχειρείν. “Πιστεύουμε ότι η ΕΑΤ, μέσα στο μικρό χροικό διάστημα της οδυνηρής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, απέδειξε ότι είναι αποτελεσματικός και αξιόπιστος φορέας. Σε λιγότερο από τρεις μήνες σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, με μόχλευση που θα ξεπερνά τα 9 δισ. ευρώ στους επόμενους δύο-τρεις μήνες. Προχωράμε από τη φάση άμυνας για τον μετριασμό της κρίσης σε μια φάση επίθεσης για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Δεν είναι εποχή για μαύρες τρύπες αλλά για τολμηρά βήματα της υγιούς επιχειρηματικότητας” σημείωσε, προσθέτοντας ότι αν αναλυθούν τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνεται ότι είναι κινητική και ευπροσάρμοστη, σε αντίθεση με τις οικονομίες άλλων χωρών”.

Ο κ.Τσακίρης επισήμανε ότι ήδη από την αρχή της πανδημίας και της κρίσης που προκάλεσε, η κυβέρνηση και ειδικότερα τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, έφτιαξαν πλέγμα μέτρων με διάφορες δράσεις και ενισχύσεις, ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, αρχίζοντας με την επιδότηση επιτοκίου και ότι η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά πρέπει να είναι συνεχής, γιατί πραγματικά δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση και πρέπει να έχουμε ανά πάσα στιγμή διαθέσμα εργαλεία” σημείωσε.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Μαρία Αντωνίου, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και ο δήμαρχος του κεντρικού δήμου, Κωνταντίνος Ζέρβας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *