Την ανάδειξή του σε θεσμικό κοινωνικό εταίρο διεκδικεί ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων ΣΕΒΕ.
Η τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου αποφάσισε σχετικά το απόγευμα της Τετάρτης να αποστείλει στην κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα του Κοινοβουλίου σχετικό αίτημα.
Η γενική συνέλευση του ΣΕΒΕ, που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο «Meditarrenean Palace» στη Θεσσαλονίκη, άρχισε με το κλειστό μέρος (μόνο για μέλη) στο οποίο παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα της Διοίκησης του Συνδέσμου για το διάστημα Μάιος 2018-Μάιος 2019, ενώ ακολούθησε το ανοιχτό μέρος με θέμα «Η ανάπτυξη της εξωστρέφειας στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον».
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση και στη χαμηλή εξαγωγική επίδοση της Ελλάδας, η οποία το 2009 ήταν μόλις 7,6% έναντι 26,8% στην Ε.Ε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανοδική πορεία των εξαγωγών και στο γεγονός ότι στήριξαν την οικονομία κατά την περίοδο της κρίσης και εστίασε στην στρατηγική επανατοποθέτηση που είναι απαραίτητη για τη χώρα, με βασικό πυλώνα τις εξαγωγές.
Ο κ. Ιωάννης Μπράχος, Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρθηκε, συνοπτικά, στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία.
Ειδικότερα, υπογράμμισε την πρόσφατη ψήφιση νόμου για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, που ενοποιεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προωθεί τις μικροπιστώσεις για τις ΜΜΕ. Στη συνέχεια, παρουσίασε το πλαίσιο στρατηγικής για την προώθηση της εξωστρέφειας και την ενίσχυση των ΜΜΕ. Όπως επισήμανε ο κ. Μπράχος, το Υπουργείο Εξωτερικών -μεταξύ άλλων- υποστηρίζει την διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών, λοιπών δράσεων εξωστρέφειας, αλλά και τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, ενημερώνει την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα για τις δυνατότητες διείσδυσης σε ξένες αγορές (μέσω ημερίδων, συνεδρίων, δελτίων, συσκέψεων κλπ), ενώ ανταποκρίνεται σε ad hoc αιτήματα ελληνικών επιχειρήσεων. Σημειώνεται, ιδιαίτερα, η αναφορά στο Κοινό Ημερολόγιο Δράσεων Εξωστρέφειας, που στόχο έχει τον εντοπισμό συνεργειών ανάμεσα στις δράσεις που προγραμματίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Περαιτέρω, ο κ. Μπράχος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη συστήματος τηλεδιασκέψεων που προωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, και αφορά στη δυνατότητα άμεσης εξ αποστάσεως επικοινωνίας των ελληνικών επιχειρήσεων με επιχειρήσεις του εξωτερικού, μειώνοντας αισθητά το κόστος μετακινήσεων.