Thursday , 25 April 2024

Να παραταθεί η προθεσμία για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 ζητούν οικονομολόγοι και λογιστές

Του Γ. Κατσιάνη

Λήγει αύριο, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου η προθεσμία που έχουν χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες να δηλώσουν συμμετοχή στον πέμπτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, μέσω της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ myBusinessSupport.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, από τις 5 Ιανουαρίου μέχρι και χθες, 13 Ιανουαρίου, υποβλήθηκαν περισσότερες από 400.000 αιτήσεις ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το σύνολο της οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.

Παράταση 10 ημερών ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο

Την ίδια ώρα, με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας ζητά να παραταθεί μέχρι και την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου η προθεσμία για την ένταξη στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

«Η παράταση ζητείται, με δεδομένο τον αυξημένο φόρτο εργασίας των λογιστών – φοροτεχνικών και τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους για να υλοποιήσουν τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων, την αδυναμία καταχώρησης των εσόδων στην πλατφόρμα για επιχειρήσεις με ειδικό καθεστώς λειτουργίας τους όπως τα ΚΤΕΛ, πρακτορεία ΟΠΑΠ, συνεταιρισμοί κ.λπ., την οποία έχει αναγνωρίσει και η φορολογική Διοίκηση, και την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων για την τόνωση της οικονομίας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας», τονίζεται μεταξύ άλλων στη σχετική επιστολή του ΟΕΕ.

Επιπλέον, το Οικονομικό Επιμελητήριο προτείνει η πλατφόρμα myBusinessSupport να παραμείνει ανοικτή «μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για διόρθωση λαθών, που έχουν παρατηρηθεί σε όλους τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής» ενώ ενόψει της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6, που έχει εξαγγελθεί για τον Μάρτιο 2021, «να ληφθούν υπόψη τα ετήσια έσοδα του 2019 και 2020 (μετά από τις σχετικές διορθώσεις), προκειμένου να αποτυπώνεται η πραγματική μείωση του κύκλου εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων, λόγω της πανδημίας».

Να σημειωθεί ότι επιστολή με τα ίδια αιτήματα έστειλε προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και τον διοικητή της ΑΑΔΕ η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *