Wednesday , 24 April 2024

«Νοσεί» η υγεία – 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα γιατροί και νοσηλευτές

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα τα νοσοκομεία της χώρας μετά την 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). «Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας απέδειξε τον ανεκτίμητο και αναντικατάστατο ρόλο του την περίοδο της πανδημίας. Δεν μπορεί οι δημόσιες δαπάνες υγείας να παραμένουν στο 5% του ΑΕΠ (μ.ο. σε χώρες Ευρώπης 7,5% του ΑΕΠ)», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία (ΠΟΕΔΗΝ) και κάνει λόγο για υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των νοσοκομείων. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Νοσοκομεία υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ, προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης, συντήρησης του εξοπλισμού και των υποδομών. Δηλώνει την αντίθεσή της στη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή: “Δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του συστήματος”.
Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «μεθοδεύεται η συρρίκνωση – συγχώνευση – κατάργηση τριάντα πέντε (35) νοσοκομείων που απώλεσαν την νομική αυτοτέλεια όπως και άλλων νοσοκομείων της περιφέρειας», καθώς στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων πριν από δέκα χρόνια έκλεισαν δέκα νοσοκομεία. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «έχουμε τα λιγότερα νοσοκομειακά κρεβάτια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λειτουργούν 3,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους (συνολικά 35.000 κλίνες) όταν στις άλλες χώρες της Ευρώπης λειτουργούν 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.
Τέλος η Ομοσπονδία ζητά την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου και την ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι αποτελούν το 35% των εργαζόμενων στα νοσοκομεία και σε περίπτωση απόλυσής τους αυτά κινδυνεύουν με λουκέτο. Γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποιούν την κεντρική τους συγκέντρωση στην Αθήνα με πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, στη Βουλή, στο υπουργείο Οικονομικών και θα καταλήξουν στο υπουργείο Υγείας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *