Sunday , 2 October 2022

“Ντεμπούτο” αύριο για τις θερινές εκπτώσεις με ποσοστά 50% και πάνω-Ελπίζει μεν, αλλά δεν αισιοδοξεί ο ΕΣΘ

Με μειώσεις τιμών από 50% και πάνω αρχίζει αύριο στη Θεσσαλονίκη η θερινή εκπτωτική περίοδος, με τον εμπορικό κόσμο της πόλης να τρέφει ωστόσο χαμηλές προσδοκίες για αναπλήρωση των απωλειών από την οικονομική κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Η εμπορική-αγοραστική κίνηση τον Ιούνιο, όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, ήταν με μία λέξη “τραγική”, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο λόγω της οικονομικής αδυναμίας που έχει επιφέρει στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα η πανδημία του κορωνοϊού, οι αναστολές συμβάσεων κ.ο.κ.

Στο μεταξύ, οι Βαλκάνιοι επισκέπτες που βρέθηκαν στην αγορά της πόλης το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον κ.Φλιλιππίδη ήταν λίγοι και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αναπληρώσουν τις απώλειες των τελευταίων μηνών και πλέον -μετά το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία – έχουν απομείνει μόνο οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι, με εντεινόμενες πληροφορίες για επικείμενο κλείσιμο των συνόρων από τη Βουλγαρία. Ακόμη και η τουριστική κίνηση στη γειτονική Χαλκιδική, από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κάποια κινητικότητα και για την αγορά της Θεσσαλονίκης, είναι πολύ μικρή.

Η θερινή εκπτωτική περίοδος αρχίζει – στο πλαίσιο αυτό – στη Θεσσαλονίκη επισήμως αύριο με υψηλά ποσοστά εκπτώσεων, κατά κανόνα με αφετηρία το 50% και όπως σημειώνει ο κ.Φιλιππίδης “δεν ξέρουμε και πού θα φτάσει”, αλλά ακόμη και έτσι οι προσδοκίες του ΕΣΘ είναι χαμηλές, λόγω της οικονομικής αδυναμίας του μέσου νοικοκυριού. “Ελπίζουμε να πάει καλύτερα η εκπτωτική περίοδος από ό,τι περιμένουμε, αλλά δε νομίζουμε ότι η ελπίδα αυτή έχει προοπτική”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΕΣΘ.

Χαρακτηριστικό της ύφεσης της αγοράς της πόλης είναι εξάλλου το γεγονός ότι ακόμη και καταστήματα ξένων πολυεθνικών αλυσίδων ένδυσης προέβησαν το τελευταίο διάστημα σε “προ-εκπτώσεις” ύψους 40%.

Ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή 19 Ιουλίου

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, οι θερινές εκπτώσεις έτους 2020 θα ξεκινήσουν την Δευτέρα, 13 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν την Δευτέρα, 31 Αυγούστου και ότι κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020.  O Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020 να είναι 11:00 έως 18:00. (Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο ωραρίου για την ανωτέρω Κυριακή καθορίζεται από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00).

Κανόνες λόγω covid-19

Σε ότι αφορά τις συνθήκες λειτουργίας των καταστημάτων, αυτές ορίζονται συνεχώς με Υπουργικές Αποφάσεις (τελευταία Απόφαση η Δ1α/ΓΠ.οικ. 40381/27-6-2020 – ΦΕΚ 2601Β΄), που καθορίζουν ρητά τους περιορισμούς και τους κανόνες τήρησης των αποστάσεων.  Ειδικά σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις των εμπορικών επιχειρήσεων, αυτές δεν αλλάζουν μεν, τις υπενθυμίζουμε όμως για την αποφυγή λαθών, που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλα και αδικαιολόγητα πρόστιμα, τα οποία καμία επιχείρηση δεν χρειάζεται αυτήν την εποχή.

 1. Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να διασφαλίζονται, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, οι ακόλουθες αποστάσεις:
 2. Έως 20 τμ. – 4 άτομα.
 3. Από 20 τμ. έως 100 τμ. – 4 άτομα + ένα άτομο ανά 10 τμ. για την επιφάνεια άνω των 20 τμ. και έως τα 100 τμ.
 4. Άνω των 100 τμ. – 12 άτομα + ένα άτομο ανά 15 τμ. για την επιφάνεια άνω των 100 τμ.
 5. Άνω των 300 τμ. – 1 άτομο ανά 10 τμ. ανά όροφο.
 6. Εντός όλων των καταστημάτων τηρείται ο κανόνας της απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου του ενός ατόμου από το άλλο.
 1. Για τα σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων γενικά, παραμένει ο περιορισμός του 1 ατόμου ανά 15 τμ., της ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και η διασφάλιση του μη σχηματισμού ουράς άνω των 5 επισκεπτών.  Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για το προσωπικό που διαχειρίζεται μη τυποποιημένα τρόφιμα.
 2. Η χρήση μάσκας στα μικρά καταστήματα παραμένει προαιρετική, αλλά συνιστάται στους καταστηματάρχες να προτρέπουν τους πελάτες τους και τους εργαζόμενούς τους, ώστε να φορούν μάσκες και να απολυμαίνουν τακτικά τα χέρια τους.
 3. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μόνο για το προσωπικό των καταστημάτων που βρίσκονται εντός εμπορικών κέντρων, εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων.
 4. Στους ανελκυστήρες, η πληρότητα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 40%.
 5. Όπου υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες, τους ανελκυστήρες χρησιμοποιούν μόνο τα άτομα με αναπηρία, οι ηλικιωμένοι και το προσωπικό για σκοπούς τροφοδοσίας.
 6. Στα κομμωτήρια και στα κέντρα αισθητικής, πρέπει:
 7. Να υπάρχει απόσταση 2 μέτρων ανάμεσα στις θέσεις εργασίας.
 8. Να προσέρχονται οι πελάτες μόνο με ραντεβού.
 9. Να τηρείται κατάλογος των ραντεβού, άμεσα διαθέσιμος στον έλεγχο.
 10. Να φοράει όλο το προσωπικό υποχρεωτικά μάσκα.

Τα κομμωτήρια επιτρέπεται να λειτουργούν από τις 7 π.μ. έως τις 10 μ.μ. τις καθημερινές και τις 9 μ.μ. το Σάββατο.

 1. Η ώρα έναρξης του ωραρίου των καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στην Αττική (εκτός από τα νησιά) και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, παραμένει η 10η πρωινή.
 2. Στις 7 π.μ. ανοίγει το λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων, τζαμιών κλπ. αντίστοιχων ειδών.
 3. Σε όλους τους χώρους γραφείων πάσης φύσεως τηρείται ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων.
 4. Στα επιβατικά και οχηματαγωγά πλοία, πρέπει να διασφαλίζεται η παρουσία επιβατών στο 60% της δυναμικότητας του πλοίου κατ’ ανώτατο όριο (ή του 65% εφόσον το πλοίο διαθέτει καμπίνες).  Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των επιβατών παραμένει στο 1,5 μέτρο.
 5. Οι δημόσιες υπηρεσίες τελούν σε πλήρη λειτουργία. Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση –αλλά όχι αποκλειστικά- με ραντεβού. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των υπαλλήλων ή/και πολιτών είναι το 1,5 μέτρο. 
 6. Για κάθε είδους εκδηλώσεις και σε όλους τους χώρους συνάθροισης κοινού, ανοικτούς και κλειστούς τηρείται ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων.

Leave a Reply

Your email address will not be published.