Εντείνεται εκ νέου η ανησυχία για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού
(Covid-19), καθώς σήμερα ανακοινώθηκε από την τοπική Κυβέρνηση της επαρχίας Κουμπέι της Κίνας ότι ένας 70χρονος νόσησε 27 ημέρες μετά την έκθεσή του στον ιό, ενώ μέχρι σήμερα θεωρούνταν ότι χρόνος επώασής του ιού είναι οι 14 ημέρες. Στο μεταξύ, η Ιταλία μετρά τα πρώτα δύο θύματα από τον κορονοϊό, οι οποίοι σημειωτέον είναι οι δυο πρώτοι Ευρωπαίοι που χάνουν τη ζωή τους από τον Covid-19 (σ.σ. έχει προηγηθεί θάνατος πολίτη στην Ευρώπη, ο οποίος όμως ήταν Κινέζος που είχε επισκεφθεί την πατρίδα του), ενώ εντονόταατη ανησυχία εικρατεί στη Νότια Κορέα, όπου καταγράφεται ταχύτατη διάδοση του ιού και πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων.
Όσον αφορά τον χρόνο επώασης, μια μεγαλύτερη περίοδος επώασης θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες να περιοριστεί η διάδοση της επιδημίας, η οποία έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους και έχει επεκταθεί έξω από την Κίνα.
Σύμφωνα με την προναφερόμενη ανακοίνωση της τοπικής Κυβένρησης της Χουμπέι, ο άνδρας, του οποίου ανακοινώθηκε μόνο το επίθετο, Τζιάνγκ, μετέβη στις 24 Ιανουαρίου με το αυτοκίνητό του στη Σενόνγκτζια, στη βορειοδυτική Χουμπέι, από την ανατολική Εζού, όπου ήρθε σε επαφή με την αδελφή του, η οποία είχε μολυνθεί, ενώ παρουσίασε πυρετό στις 20 Φεβρουαρίου και διαγνώσθηκε θετικός στον κορονoϊό μία ημέρα αργότερα.
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στη «Ναυτεμπορική» ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, επισημαίνει ότι σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Johns Hopkins, δεν αποκλείεται η πιθανότητα ο ιός να γίνει ενδημικός σε όλο τον κόσμο και να έχουμε επιδημίες σε ετήσια βάση κυρίως ήπιας συμπτωματολογίας, αντίστοιχα με τη γρίπη.
Σε αντίθεση με τον SARS, τον «εξάδελφο» ιό, ο Covid-19 θυμίζει περισσότερο στην εκδήλωσή του το κοινό κρυολόγημα και έχει την ικανότητα να μεταδίδεται σε άλλους ακόμη και από ανθρώπους που δεν έχουν ορατά συμπτώματα, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη το να αποδώσουν μέτρα ελέγχου (όπως η μέτρηση του πυρετού) που βοήθησαν στο να μπει φρένο στην εξάπλωση του SARS πριν από 17 χρόνια.
Ενώ περισσότεροι από το 80% των ασθενών έχουν ήπια συμπτώματα και αναρρώνουν από τη νόσο, περίπου ένας στους επτά παθαίνει πνευμονία και έχει δυσκολία στην αναπνοή και άλλα σοβαρά συμπτώματα. Περίπου το 5% των ασθενών είναι σε κρίσιμη κατάσταση, εκδηλώνοντας μεταξύ άλλων αναπνευστική ανεπάρκεια, σηπτικό σοκ και πολυοργανική ανεπάρκεια.