Sunday , 10 November 2024

Οίκος Fitch: Υποβάθμισε το αξιόχρεο τουρκικών τραπεζών

 O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο σε ξένο νόμισμα 12 τουρκικών τραπεζών που ανήκουν σε ξένους και των θυγατρικών τους καθώς και δύο κρατικών αναπτυξιακών τραπεζών, των Turkiye Ihracat Kredi Bankasi A.S. (Turk Eximbank) και Turkiye Kalkinma Bankasi A.S. (TKYB). Ο Fitch υποβάθμισε, επίσης, το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο σε εγχώριο νόμισμα 22 τραπεζών και των θυγατρικών τους.

Οι προοπτικές (outlooks) για το αξιόχρεο όλων των μακροπρόθεσμων αξιόχρεων των τραπεζών είναι αρνητικές. Όπως αναφέρει ο οίκος, οι αξιολογήσεις αυτές ακολουθούν την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Τουρκίας στις 12 Ιουλίου. Κατά την άποψη του οίκου, η απόλυση του διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας αυξάνει τις αμφιβολίες για την ανοχή από τις Αρχές μίας χαμηλότερης της τάσης ανάπτυξης και ενός αποπληθωρισμού για μία περίοδο – κάτι που ο Fitch θεωρεί ότι είναι συνεπές με μία νέα ισορροπία και σταθεροποίηση της οικονομίας – και αναδεικνύει την επιδείνωση της ανεξαρτησίας των θεσμών στην Τουρκία καθώς και της συνοχής και αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής της.

Οι υποβαθμίσεις των αξιόχρεων των τουρκικών τραπεζών υπό ξένη ιδιοκτησία σε Β+ από ΒΒ- «αντανακλούν τον αυξημένο κίνδυνο κρατικής παρέμβασης στον τραπεζικό τομέα στην περίπτωση μίας έντονης επιδείνωσης στην εξωτερική χρηματοδότηση της Τουρκίας», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας: «Συνεχίζουμε να θεωρούμε τον κίνδυνο μίας παρέμβασης που θα εμπόδιζε τις τράπεζες να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους σε ξένο νόμισμα ελαφρά υψηλότερο από αυτόν μίας κρατικής χρεοκοπίας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η οροφή των αξιολογήσεων τους να είναι μία βαθμίδα χαμηλότερα από το αξιόχρεο του κράτους».

Οι υποβαθμίσεις κατά μία βαθμίδα των αξιόχρεων των δύο κρατικών αναπτυξιακών τραπεζών σε Β+, «αντανακλά την άποψη του Fitch για τους αυξημένους κινδύνους σχετικά με την ικανότητα των τουρκικών Αρχών να παρέχουν έγκαιρη και επαρκή στήριξη σε ξένο νόμισμα, δεδομένης της αυξημένης πιθανότητας πιέσεων στην εξωτερική χρηματοδότηση της χώρας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *