Friday , 29 March 2024

ΟΑΣΘ: Ψηφιακά προσεχώς τα πρόστιμα

Θα καταργήσει σταδιακά ο ΟΑΣΘ, όπως ανακοίνωσε η διοίκησή του, το παραδοσιακό μπλοκάκι, με το οποίο οι ελεγκτές του Οργανισμού επιβάλλουν πρόστιμα στους επιβάτες που δεν επικυρώνουν ή δεν εκδίδουν εισιτήριο στα λεωφορεία, και θα το αντικαταστήσει με «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα με ασύρματο εκτυπωτή, οπότε θα γίνεται επί τόπου η εκτύπωση της απόδειξης προς τους παραβάτες.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η ψηφιακή καταγραφή των προστίμων εντάσσεται σε μία συνολικότερη διαδικασία αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού του τμήματος ελέγχου κομίστρου.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ΟΑΣΘ έχει προχωρήσει στην αριθμητική ενίσχυση των ελεγκτών, στην εκπαίδευση των ελεγκτών για τη διαδικασία των ελέγχων και στην εισαγωγή του μέτρου των «στάσιμων ελεγκτών» σε τερματικούς σταθμούς, καθώς και καθ’ όλη τη διάρκεια του δρομολογίου συγκεκριμένων λεωφορειακών γραμμών οι οποίες εναλλάσσονται.

Από την μπροστινή πόρτα η επιβίβαση

Επί του παρόντος, επίσης, ο ΟΑΣΘ εγκαθιστά στα λεωφορεία ειδικά διαχωριστικά μεταξύ των οδηγών και του επιβατικού κοινού, ενέργεια η οποία θα οδηγήσει στο άνοιγμα και τη χρήση της μπροστινής πόρτας. Στόχος, σύμφωνα πάντοτε με τον Οργανισμό, είναι μελλοντικά οι επιβάτες να επιβιβάζονται στα λεωφορεία αποκλειστικά από τη μπροστινή πόρτα, ώστε και ο οδηγός να είναι σε θέση να ελέγχει αν γίνεται έκδοση ή επικύρωση εισιτηρίου, ή αν ο επιβάτης διαθέτει κάρτα απεριορίστων διαδρομών. Η αποκλειστική χρήση της μπροστινής πόρτας, που σε πρώτη φάση θα γίνει πιλοτικά, χρονολογείται στο τέλος της Άνοιξης και, σε κάθε περίπτωση, συναρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας.

«Η επιβολή προστίμων, δεν είναι αυτοσκοπός. Ζητούμε από τους πολίτες να στηρίξουν τον Οργανισμό, αγοράζοντας και επικυρώνοντας το εισιτήριο τους» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, καθηγητής Γιώργος Σκόδρας και επισήμανε ότι οι έλεγχοι αποδίδουν, καθώς «τον Ιανουάριο του 2022, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, είχαμε αύξηση στις πωλήσεις καρτών απεριορίστων διαδρομών σε ποσοστό 130%».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *