Ένα έθιμο από αυτά που φέρνουν στο νου μνήμες από την Ελλάδα της δεκαετίας του 1980-1990 είναι το ψήσιμο του οβελία μέσα σε ταψί σε φούρνο της γειτονιάς. ‘Ενα έθιμο που φθίνει στις μέρες όπως είπε στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος (ΟΑΕ) Μιχάλης Μούσιος «το έθιμο αυτό το κρατούν περισσότερο σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας. Γενικά υπάρχουν λίγοι φούρνοι σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος». Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος για το ψήσιμο των κρεατικών για το πασχαλινό τραπέζι σε φούρνο ξεκινά από τα 10 ευρώ και φτάνει τα 35 ευρώ ανάλογα με το βάρος.
Συνήθεια που… χάνεται
«Στην Αττική υπάρχουν ακόμη φούρνοι που την Κυριακή του Πάσχα δέχονται και ψήνουν αρνάκι ή κατσίκι σε ταψιά. Για παράδειγμα στη Λάρισα, όπου είμαι εγώ, υπάρχουν στην πόλη μόνο δυο-τρεις φούρνοι που ψήνουν ή από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου ή το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Είναι ελάχιστοι στην πόλη. Στα χωριά τώρα πια δεν υπάρχουν. Παλιότερα υπήρχαν και στα χωριά. Στη Λάρισα είναι ελάχιστοι και περισσότερο το κάνουν για να εξυπηρετήσουν κάποιους πελάτες. Οι πελάτες έχουν ενημερώσει τους αρτοποιούς κι έχουν κανονίσει να πάνε τα ταψιά με το κρέας. Πάντως απ’ όσο γνωρίζω ελάχιστοι είναι και οι πελάτες και στη Λάρισα αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Παλιότερα πριν από 30- 40 χρόνια τα… πρωτεία τα είχαν οι φούρνοι. Φθίνει όμως το έθιμο. Ελάχιστοι έχουν μείνει στην εποχή μας. Αλλά είναι και η συνήθεια αυτών των ανθρώπων. Δηλαδή κάθε φορά είναι οι ίδιοι πελάτες ή κάποιες οικογένειες που για λόγους ακόμη και πένθους δεν ψήνουν οβελία. Γιατί το ψήσιμο στη σούβλα είναι γιορτή. Είναι πανηγύρι. Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι προτιμούν τις ψησταριές όπου πηγαίνουν οι καταναλωτές για τους ψήσουν το αρνί ή το κατσίκι. Στο φούρνο σίγουρα το ψήσιμο κοστίζει πιο φθηνά απ’ ό,τι στην ψησταριά» προσθέτει ο κ. Μούσιος.
Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν ανοικτοί φούρνοι για ψήσιμο
Πάντως στην Θεσσαλονίκη σύμφωνα με την πρόεδρο της Συντεχνίας των Αρτοποιών Έλσα Κουκουμέρια «δεν υπάρχει φούρνος στην πόλη που να ψήνει φαγητά την Κυριακή του Πάσχα. Δεν ξέρω κανέναν συνάδελφο που να είναι ανοικτά την Κυριακή του Πάσχα. Παλιά γινόταν αυτό, όταν θυμάμαι εγώ ήμουν 10 χρονών. Εδώ έχει ατονήσει το έθιμο. Αυτά συμβαίνουν από την Κεντρική Ελλάδα και κάτω. Έχω συναδέλφους από Θήβα και Λιβαδειά που ψήνουν 50-60 αρνιά στους φούρνους τους», αναφέρει χαρακτηριστικά στο thesseconomy.gr η κυρία Κουκουμέρια.