Wednesday , 24 April 2024

Οι αλλαγές στις ΔΟΥ απομακρύνουν(!) τους φορολογούμενους από τις εφορίες

Του Γ. Κατσιάνη

Αντιδράσεις και… παρατράγουδα προκαλεί ο ανακαθορισμός της χωρικής αρμοδιότητας ορισμένων δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών (ΔΟΥ).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που εκπόνησε η ΑΑΔΕ και τίθεται σε εφαρμογή σταδιακά από την Παρασκευή 6 Μαΐου, η αλλαγή στις χωρικές αρμοδιότητες γίνεται ώστε η περιοχή δικαιοδοσίας κάθε Ταχυδρομικού Κωδικού (ΤΚ) να ανήκει εξ ολοκλήρου σε συγκεκριμένη ΔΟΥ και να μη μοιράζεται σε δύο ή περισσότερες.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει με έγγραφο που κοινοποίησε στην Ανεξάρτητη Αρχή, η πανελλήνια ομοσπονδία φοροτεχνικών ελεύθερων επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), μια μεγάλη περιοχή του νομού Άρτας που περιλαμβάνει αρκετά χωριά όπως ενδεικτικά η Καμπή, ο Αμμότοπος και τα Αμπέλια Αμμοτόπου έχει ως ταχυδρομικό κώδικα (ΤΚ) τον 48200 που είναι αυτός της Φιλιππιάδας Πρεβέζης.

«Τα χωριά αυτά βρίσκονται σε ακτίνα έως 10 χιλιόμετρα από το κτίριο της ΔΟΥ Άρτας. Με την απόφαση σας αυτή όμως στέλνετε τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις της περιοχής αυτής στη ΔΟΥ Πρέβεζας σε απόσταση 60(!) χιλιομέτρων», τονίζεται στην σχετική επιστολή.

Ανάλογη είναι και η περίπτωση του ορεινού χωριού Μελισσουργοί Άρτας, οι κάτοικοι του οποίου καλούνται να ταξιδέψουν 65(!) ολόκληρα χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν από την ΔΟΥ Ιωαννίνων.

«Υπάρχουν παθογένειες με τους ταχυδρομικούς κώδικες που σίγουρα πρέπει να λυθούν και να απεικονίζουν σωστά γεωγραφικά που ανήκει κάθε περιοχή, αλλά τα δεδομένα είναι άλλα. Πρώτα πρέπει να ενταχθούν στους σωστούς Τ.Κ. οι περιοχές και μετά να εφαρμοστεί αυτή η ανακατανομή», σημειώνει στην επιστολή της η ΠΟΦΕΕ και καλεί την ΑΑΔΕ να μην προχωρήσει στις προβλεπόμενες αλλαγές, μέχρι να γίνουν οι ανάλογες διορθώσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *