Thursday , 28 March 2024

“Οι μυοκαρδίτιδες αφορούν τους 16-19. Να μην ανησυχούν οι 12-15” – Σύγχυση προκαλούν οι δηλώσεις Παπαευαγγέλου για τον εμβολιασμό των εφήβων

Η καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου μιλώντας για τον εμβολιασμό των εφήβων κατά του κορωνοϊού και την ασφάλεια των εμβολίων προσπάθησε να καθησυχάσει τους γονείς αλλά μάλλον τους μπέρδεψε περισσότερο.

Ειδικότερα, η κ. Παπαευαγγέλου σχολίασε τα δεδομένα ασφαλείας αναφορικά με την ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών, η οποία θα είναι η επόμενη που θα εμβολιαστεί. Όπως είπε η Β.Παπαευαγγέλου οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς “τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας αφορούν κυρίως σε αγόρια 16-19 ετών μετά την δεύτερη δόση, με συμπτώματα, όμως ήπια και δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος για τα παιδιά 12-16 ετών”.

Επιπλέον, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ξεκαθάρισε ότι τα παιδιά 12-15 ετών θα κάνουν δυο δόσεις εμβολίου και πρόσθεσε πως “βλέπουμε πολλά κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες και γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των παιδιών”. Πάντως, ομάδα ερευνητών του Johns Hopkins έκανε μελέτη σε 48.000 παιδιά χωρίς νοσήματα και δεν κατέγραψε κάποιον θάνατο εξαιτίας του κορωνοϊού. Στην Ιταλία, καταγράφηκε θάνατος ενός 11χρονου κοριτσιού που είχε όμως υποκείμενο νόσημα.

Για το λόγο αυτό, άλλοι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να αφορά μόνο στα παιδιά που παρουσιάζουν νοσήματα ενώ χθες ο καθηγητής πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας Στέλιος Λουκίδης, τόνισε ότι πρέπει να περιμένουν λίγο οι ειδικοί για τον εμβολιασμό των νέων άνω των 15 ετών, καθώς πρέπει να έχουν άλλες στοχεύσεις.

“Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, πρέπει να καλύψουμε τις ευάλωτες ομάδες (χρόνια νοσήματα, άνω τω 60). Αν εμβολιάσω και εστιάσω στην ομάδα 15 -18, και έχω 40% εμβολιαστικό ποσοστό πάνω από τα 65, αυτό θα είναι ένα δύσκολο σημείο. Διότι θα καλύψω τις νεαρές ηλικίες, αλλά θα αφήσω ακάλυπτες σε ένα βαθμό τις ηλικιακές ομάδες από τις οποίες προκύπτουν νοσηλείες και προβλήματα”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι είναι πολύ δύσκολη η απόφαση για το εάν πρέπει να εμβολιαστούν οι έφηβοι άνω των 15 ετών, εξηγώντας ότι είναι πολύ περιορισμένα τα βιβλιογραφικά δεδομένα. “Όποιες κινήσεις προς αυτές τις ηλικίες, εκτός από την επιστημονική συναίνεση, πρέπει να έχουν και τη συναίνεση της κοινωνίας και της οικογένειας”, σημείωσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *