Thursday , 28 March 2024

Οι νέοι επαγγελματίες επωφελούνται περισσότερο μετακινούμενοι στο εξωτερικό! Ποιες χώρες προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής και εργασίας

Τα άτομα ηλικίας 18 έως 34 ετών βλέπουν τη μεγαλύτερη αύξηση στις αποδοχές τους από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα όταν μετακινούνται στο εξωτερικό, ενώ το 47% των ατόμων αυτής της ηλικίας μετακινούνται για να εξελιχθούν επαγγελματικά. Την ίδια ώρα η Ελβετία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των καλύτερων χωρών για να ζει και να εργάζεται κανείς, ενώ στην πέμπτη θέση «σκαρφάλωσε» η Ισπανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη 12η ετήσια κατάταξη των καλύτερων χωρών για να ζει και να εργάζεται κανείς, από την HSBCExpat, οι νέοι επαγγελματίες, οι οποίοι μετακινούνται στο εξωτερικό πριν τα 35α γενέθλιά τους,έχουν μεγαλύτερη αύξηση στις αποδοχές τους και προάγονται πιο γρήγορα,

Συγκεκριμένα. οι νέοι επαγγελματίες βλέπουν μέση αύξηση 35% στον ετήσιο μισθό τους (από 40.358 σε 54.484 δολάρια ΗΠΑ),όταν μετακινούνται στο εξωτερικό. Αυτή η αύξηση είναι σημαντικά υψηλότερη από την αντίστοιχη των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων – τα άτομα 35-54 ετών βλέπουν αύξηση της τάξεως του 24% και όσοι είναι άνω των 55 αυξάνουν τις αποδοχές τους κατά 9%, όταν μετακινούνται στο εξωτερικό για εργασία.

Σε αντίθεση με το στερεότυπο για όσους ανήκουν στη δημογραφική κατηγορία των millennials, οι νέοι άνθρωποι μετακομίζουν στο εξωτερικό για να εξελίξουν την καριέρα τους (47%) και για να αυξήσουν το μισθό τους (29%) περισσότερο από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα – και η στρατηγική αυτή φαίνεται να αποδίδει. Μάλιστα, 31% των millennials που μετακομίζουν στο εξωτερικό εξελίσσονται ταχύτερα επαγγελματικά ενώ 71% αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους. Παράλληλα, το 55% λέει ότι νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και το 35% ότι έχει γίνει πιο δημιουργικό.

Η συγκεκριμένη γενιά επίσης θεωρεί μια από τις βασικές προτεραιότητές της την απόκτηση κατοικίας σύμφωνα με έρευνα της HSBC. Η αγορά κατοικίας είναι βασική οικονομική προτεραιότητα για τα άτομα ηλικίας 18 έως 34 ετών που μετακομίζουν στο εξωτερικό για εργασία, με το 45% αυτών να έχουν ήδη αγοράσει ακίνητο σε μια τουλάχιστον χώρα και 6% σε δύο διαφορετικές χώρες.

Οι κορυφαίοι διεθνείς προορισμοί για να ζει και να εργάζεται κανείς

Η Ελβετία στην κορυφή της κατάταξης: Η Ελβετία θεωρείται, πλέον, η καλύτερη χώρα για να ζει και να εργάζεται κανείς, προσπερνώντας πλέον την Σιγκαπούρη η οποία βρισκόταν στην κορυφή της κατάταξης της HSBC επί τέσσερα συνεχή χρόνια. Το 82% όσων ζουν στην Ελβετία δηλώνουν ότι έχουν δει βελτίωση στην ποιότητα της ζωής τους από τότε που μετακινήθηκαν στη συγκεκριμένη χώρα.

Το 70% των ερωτηθέντων που έχουν μετακινηθεί στην Ελβετία υποστηρίζουν ότι το περιβάλλον είναι καθαρότερο και πιο ευχάριστο από εκείνο στην πατρίδα τους και το 42% δηλώνει ότι η σωματική του υγεία έχει βελτιωθεί (ποσοστό 33% μεγαλύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο). Οι οικονομικοί παράγοντες συνέβαλαν,επίσης, στη σημαντική άνοδο της χώρας στην κατάταξη της HSBC. Επτά στους δέκα (71%) από τους επαγγελματίες που έχουν μετακομίσει στην Ελβετία απολαμβάνουν πλέον υψηλότερα εισοδήματα, με το μέσο ετήσιο μισθό να αγγίζει τα 111.587 δολάρια, πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 75.966 δολαρίων. Η Ζυρίχη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους οικονομικούς κόμβους παγκοσμίως και ένας στους πέντε (19%) ξένους επαγγελματίες νεαρής ηλικίας που εργάζεται στην Ελβετία απασχολείται στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Η Σιγκαπούρη στη δεύτερη θέση: Η Σιγκαπούρη είναι ο καλύτερος προορισμός στον κόσμο για εκείνους που είναι γονείς. Η Σιγκαπούρη έχει δίγλωσσο εκπαιδευτικό σύστημα, στο οποίο η διδασκαλία γίνεται στα αγγλικά, ενώ οι μητρικές γλώσσες των παιδιών διδάσκονται ξεχωριστά. Σε αυτό το πλαίσιο, το 62% των μετακινούμενων θεωρεί ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στη Σιγκαπούρη είναι καλύτερο από αυτό που είχε στην πατρίδα του, ενώ το 69% εγκωμιάζει τη δυνατότητα εκμάθησης ξένων γλωσσών στα σχολεία.

Η τρίτη θέση ανήκει στον Καναδά: Με σταθερά υψηλή απόδοση στην κατάταξη της HSBC, ο Καναδάς είναι η πιο φιλόξενη χώρα για τους ξένους επισκέπτες, μετά την Τουρκία. Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι το 80% των ξένων επαγγελματιών στον Καναδά υποστηρίζει ότι η ποιότητα της ζωής του εκεί είναι καλύτερη από εκείνη στην πατρίδα του, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο (65%). Αυτή η φιλόξενη ατμόσφαιρα οδηγεί σε μια πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση της διαμονής στον Καναδά. Το 75% των ξένων επαγγελματιών διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους στη χώρα, το υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα της κατάταξης.

Η Ισπανία ανεβαίνει στην τέταρτη θέση: Η Ισπανία «σκαρφάλωσε» 10 ολόκληρες θέσεις στην κατάταξη. Οι επισκέπτες λένε ότι ο χαλαρός Μεσογειακός τρόπος ζωής προσφέρει την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο. Λίγοι άνθρωποι μετακινούνται στην Ισπανία με στόχο την ανέλιξη της καριέρας τους, αλλά το 67% των ερωτηθέντων στην Ισπανία θεωρεί ότι έχει επιτύχει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ο καλός τρόπος ζωής και ο ελεύθερος χρόνος καθιστούν την Ισπανία ως τον καλύτερο προορισμό για τη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας.

Η Νέα Ζηλανδία κατατάσσεται πέμπτη:Η χώρα είναι δημοφιλής προορισμός για νέες εργασιακές εμπειρίες. Το 57% των επαγγελματιών που μετακόμισαν στη Νέα Ζηλανδία το έκανε για να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του και το 60% δηλώνει ότι χάρη σε αυτό παρέμεινε στη χώρα για περισσότερο χρόνο, από όσο αρχικώς υπολόγιζε. Μάλιστα, όσοι μετακινούνται στη Νέα Ζηλανδία έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να παραμείνουν στη νέα τους χώρα για περισσότερα από 20 χρόνια.

Ακολουθούν Αυστραλία, Τουρκία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Βιετνάμ που καταλαμβάνουν τις θέσεις από την 6η έως τη 10η όσον αφορά στις κορυφαίες χώρες για να ζει κανείς με βάση το σύνολο του δείγματος της έρευνας (δηλαδή, ανεξαρτήτως ηλικίας).

Για τους νέους ηλικίας 18-34 ετών, οι οποίοι έχουν διαφορετικές προτεραιότητες, οι καλύτερες χώρες να ζει και να εργάζεται κανείς διαφέρουν από αυτές του συνολικού δείγματος της έρευνας. Η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία κατατάσσει στις 3 κορυφαίες θέσεις: το Χονγκ Κόνγκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ. Στέλιος Πιρπινιάς, επικεφαλής Retail Banking & Wealth Management και Μarketing της HSBC Ελλάδας τόνισε: «Τα στοιχεία της παγκόσμιας έρευνας καταδεικνύουν ότι τα νεαρότερα σε ηλικία άτομα μετακομίζουν στο εξωτερικό για καλύτερες ευκαιρίες ανέλιξης της καριέρας τους και απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη αύξηση αποδοχών σε σχέση με τους επαγγελματίες μεγαλύτερης ηλικίας. Κάτι αντίστοιχο έχουμε βιώσει και στη χώρα μας πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια. Η έρευνα, επίσης, αποκαλύπτει ότι οι επαγγελματίες, ανάλογα με τις επιδιώξεις τους και τη φάση ζωής στην οποία βρίσκονται, επιλέγουν,πλέον,τη γεωγραφική μετακίνηση και για άλλους λόγους πέρα από την επαγγελματική ανέλιξη και την αύξηση των αποδοχών τους,όπως η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Ως η μόνη διεθνής τράπεζα που προσφέρουμε το πλήρες φάσμα τραπεζικών υπηρεσιών στην Ελλάδα έχουμε τη δυνατότητα παρέχουμε εξατομικευμένη υποστήριξη στους πελάτες μας που σκέφτονται να μετακινηθούν ή έχουν ήδη μετακινηθεί με γνώμονα πάντοτε τις ιδιαίτερες ανάγκες τους».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ενήλικες, οι οποίοι ζουν εκτός της χώρας καταγωγής τους. Στο δείγμα συμμετείχαν 18.059 εκπατρισμένοι επαγγελματίες από 163 χώρες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2019 από την εταιρεία YouGov, για λογαριασμό της HSBCExpat. Προκειμένου να συμπεριληφθεί μια χώρα στη λίστα της κατάταξης, πάνω από 100 άτομα θα έπρεπε να έχουν συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο. Φέτος, 33 χώρες συμμετείχαν στην κατάταξη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *