-“Έμφραγμα”, “γονάτισμα”, “πονοκέφαλος” είναι μερικές μόνο από τις λέξεις που χρησιμοποιούνται τις τελευταίες ημέρες για να χαρακτηριστεί η δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ταχυμεταφορές στη χώρα μας. Η πίεση που υφίστανται λόγω του lockdown, των κλειστών μαγαζιών και της χριστουγεννιάτικης περιόδου είναι αντικειμενικά δυσανάλογα μεγάλη, με τον όγκο των παραγγελιών που καλούνται να διαχειριστούν να είναι τεράστιος.
-Είναι χαρακτηριστικό ότι η μία μετά την άλλη δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν την εκτόξευση στις ηλεκτρονικές παραγγελίες. Πρώτη ξεκίνησε η Γενική Ταχυδρομική και ακολούθησαν το παράδειγμά της, τα ΕΛΤΑ Courier, η ACS και η Speedex. Μάλιστα η αύξηση είναι της τάξης του 65% σε σχέση με πέρυσι και 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο λοκντάουν, καθώς πλέον διακινούνται 130.000 αντικείμενα ημερησίως αντί για 85.000. Ο δυσανάλογος όγκος εργασιών και η εκτίναξη του αριθμού των ψηφιακών παραγγελιών έχει οδηγήσει σε τεράστιες καθυστερήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος αυτών κυμαίνεται στις δέκα ημέρες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί και να υπάρξουν καθυστερήσεις ακόμη και 15 ή 18 ημερών, με τα παράπονα και τη γκρίνια των καταναλωτών να χτυπάει …ταβάνι.
-Οι ταχυμεταφορές με ανακοινώσεις τους ζητούν συγγνώμη και επικαλούνται την υπομονή των πολιτών, ενώ σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν γίνει πάρα πολλές καταγγελίες, για καθυστερήσεις στην παράδοση παραγγελιών, που φτάνουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, έως και τις τέσσερις εβδομάδες! Οι εταιρίες σημειώνουν ότι έκαναν προσλήψεις για να αντιμετωπίσουν την κρίση, κάτι όμως που δε φτάνει… Το θέμα είναι ότι οι καταναλωτές βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς και να ακυρώσουν την παραγγελία, για να τους επιστραφούν τα χρήματα μπορεί βάσει νόμου να πάρει έως και έναν ολόκληρο μήνα… Τώρα γιατί οι εταιρίες δεν προετοιμάστηκαν κατάλληλα στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο lockdown ώστε να είναι έτοιμες, αυτό είναι μάλλον άλλου παπά ευαγγέλιο…