Wednesday , 24 April 2024

Οι «χρυσές» υπηρεσίες των τραπεζών και τα χαράτσια για τους συναλλασσόμενους

Του Γ. Κατσιάνη

Άνιση παραμένει η «μάχη» μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για το θέμα των υψηλών προμηθειών που πληρώνουν οι πολίτες.

Παρά την παρέμβαση του πρωθυπουργού και την θέση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη ότι «οι τράπεζες πήραν πίσω χρεώσεις που είχαν εξαγγείλει, ακριβώς γιατί τις θεωρούσαμε υπερβολικές», το κόστος παραμένει δυσθεώρητο για εκατομμύρια πελάτες των τραπεζών.                                                                                     

Πόσο κοστίζει η ανανέωση κάρτας

Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η ανανέωση της χρεωστικής κάρτας, την οποία τράπεζα χρεώνει με 6 ευρώ (φωτογραφία)!

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν οι υψηλές χρεώσεις που ισχύουν για αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας,οι οποίες φτάνουν και τα τρία ευρώ.

Συνεπώς, κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι εντός του 2019 συνολικά οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank) εισέπραξαν περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ σε προμήθειες.

Τι υποστηρίζουν οι τράπεζες

Από την πλευρά της, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΕ) υποστηρίζει ότι «τα τιμολόγια των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κόστος επανέκδοσης PIN για χρεωστική ή πιστωτική κάρτα και της ερώτησης υπολοίπου ανέρχονται για παράδειγμα στα 6,9 ευρώ/μήνα στην γαλλική Societe Generale και σε 3 ευρώ/ μήνα στην ισπανική BBVA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *