Friday , 19 April 2024

Οκτώ αλλαγές στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων – εργαζομένων

Δέσμη οκτώ νέων μέτρων στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων και των μισθωτών θα καταθέσει στη Βουλή τη Δευτέρα ο υπ. Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Αρχικά, επεκτείνεται ισχύς του μηχανισμού της “Συν-Εργασίας” έως τις 31 Δεκεμβρίου (αντί της 15ης Οκτωβρίου που είναι η μέχρι τώρα προθεσμία).

Δεύτερον, θα προβλέπεται, στις ίδιες διατάξεις, η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας σε όλους τους πληττόμενους κλάδους και για το διάστημα μεταξύ 1ης και 31ης Οκτωβρίου (και όχι μόνο για τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο).

Τρίτον, προβλέπεται ειδική οικονομική στήριξη (έως 534 ευρώ) για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο για τους καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και τους ξεναγούς και τους τουριστικούς συνοδούς.

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει επιπλέον και τις ακόλουθες πέντε παρεμβάσεις:

– Παράταση του χρόνου τηλεργασίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

– Αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζομένου λόγω καραντίνας (σε περίπτωση που δεν συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου τηλεργασία).

– Νέα ειδική άδεια των γονέων λόγω νόσησης των παιδιών τους από τον κορωνοϊό.

– Δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν κατά τους θερινούς μήνες (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο).

– Μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης (από 100 σε 50), με στόχο τη διευκόλυνση της χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας στους εποχικά εργαζομένους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.

Αυτές οι διατάξεις αναμένεται να ψηφιστούν εντός του τρέχοντος μηνός και στόχο έχουν να αποτελέσουν μια “γέφυρα” συνέχισης της στήριξης προς τους επιχειρηματίες και τους μισθωτούς των πληττόμενων κλάδων έπειτα από σχετική χαλάρωση των μέτρων τον Ιούνιο-Ιούλιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *