Friday , 19 April 2024

ΟΛΘ: Εντός των επόμενων ημερών στον αέρα ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση δυο γερανογεφυρών

Εντός των επόμενων ημερών θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την αντικατάσταση δυο παλιών γερανογεφυρών στον ΟΛΘ, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του δ.σ. και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε., Σωτήριος Θεοφάνης, κατά την ομιλία του μέσω skype στο συνέδριο, που διοργάνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη το Maritime Economic Forum – (σ.σ. πρόκειται για μία πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικών φορέων και πολιτών της Θεσσαλονίκης), με θέμα «Η Οικονομία της Ναυτιλίας και της Γαλάζιας Ανάπτυξης στην Θεσσαλονίκη & η αξία της Παιδείας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης» . Το Συνέδριο φιλοξενήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ανάπτυξης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP), Πυλαία.

Η αντικατάσταση των δυο γερανογεφυρών αποτελεί μέρος των πρόσθετων επενδύσεων εξοπλισμού, που πραγματοποιεί η κοινοπραξία των επενδυτών, πέραν των υποχρεωτικών επενδύσεων των 180 εκατ.ευρώ, που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης.

Παράλληλα, ο κ.Θεοφάνης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σε λίγο καιρό θα υπάρχει το πρώτο dry port του ΟΛΘ στα Βαλκάνια, με έδρα τη Σόφια, όπως επίσης και ότι στις αρχές Μαϊου ο ΟΛΘ θα είναι σε θέση  να αποθηκεύει τα προς εξαγωγή εμπορευματοκιβώτια μέσα στο λιμάνι.

Γιαα τις υποχρεωτικές επενδύσεις επισήμανε όσον αφορά την επέκταση του 6ου προβλήτα ότι το έργο θα γίνει με βάθος  -17,6 μ. και 460 μ. μήκος, σύμφωνα με σχετική απόφαση που έλαβε η Κοινοπραξία των επενδυτών, παρά το ότι αυτό θα σημάνει πρόσθετη επιβάρυνση, ώστε να μπορούν να έρχονται πλοία χωρητικότητας 18.000 TEUs, δηλαδή πλοία κύριων γραμμών, και όχι με βάθος 16,5 μ. και για πλοία 14.000 TEUs.

Ο κ.Θεοφάνης γνωστοποίησε επίσης πως το Ινστιτούτο Λιμενικης Κατάρτισης «Εξάντας» θα προχωρήσει σε Μνημόνια συνεργασίας με τα δύο Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα του Μνημονίου που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ του Εξάμντα, του Πανεπιστημίου του Πειραιά και του Ινστιτούτου Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ , με στόχο την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *