Friday , 26 April 2024

ΟΛΘ: Ετήσια έσοδα 230 εκατ.ευρώ και 3.300 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή της επέκτασης του 6ου προβλήτα – Σύμφωνα με μελέτη της Deloitte

Ετήσια έσοδα άνω των 230 εκατ.ευρώ ετησίως κατά την περίοδο της κατασκευής του και 272 εκατ.ευρώ επίσης ετησίως την πρώτη δεκαετία μετά την ολοκλήρωσή του θα αποφέρει για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και την τοπική και εθνική οικονομία το έργο της επέκτασης του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νέας-πρόσφατης μελέτης της Deloiite, που έδωσε σήμερα για πρώτη φορά στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε., Αθανάσιος Λιάγκος, κατά την ομιλία του στo 2ο Thessaloniki Helexpo Forum.

 Το έργο, όπως επισήμανε ο κ.Λιάγκος, χρειάζεται 36 μήνες από την έναρξη της υλοποίησης για να ολοκληρωθεί, και το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα κατά την περίοδο υλοποίησης του έργου της επέκτασης του 6ου προβλήτα στην τετραετία 2022-2025 υπολογίζεται ότι:  

• Θα δημιουργήσει ετήσια έσοδα άνω των 230 εκατ. ευρώ σε όλο οικοσύστημα του λιμένα που επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα από την επέκταση του Προβλήτα 6 – το ποσό αυτό αφορά στον λιμένα, σε συνεργαζόμενες εταιρείες, προμηθευτές, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον κλάδο των μεταφορών

• Επιπλέον υπολογίζεται ότι θα ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου από άμεσους και έμμεσους φόρους άνω των 35 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.  

• Και υπολογίζεται ότι θα παράξειπροστιθέμενη αξία άνω των 90 εκατ. ευρώ ετησίως κατά την περίοδο κατασκευής, συνεισφέροντας στο ΑΕΠ της χώρας. 

• Κυρίως θα στηρίξει άμεσα και έμμεσα την δημιουργία περισσότερων από 3.300 θέσεις εργασίας, ενισχύοντας σημαντικά τον κρίσιμο κοινωνικό τομέα της απασχόλησης.

Η ίδια μελέτη της Deloitte αναλύει το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα κατά τη διάρκεια της πλήρης λειτουργίας για τα πρώτα 10 χρόνια του Προβλήτα 6, συγκεκριμένα κατά την περίοδο 2026-2035 αναμένεται:

• Να δημιουργήσει ετήσια έσοδα 272 εκατ. ευρώ σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας του λιμένα, η οποία όπως προαναφέραμε περιλαμβάνει συνεργαζόμενες εταιρείες όπως προμηθευτές και σε άλλες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον κλάδο των μεταφορών

• Επιπλέον αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου με έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους άνω των 55 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.  

• Κατά τη διάρκεια 10ετους λειτουργίας αναμένεται να παράξει προστιθέμενη αξία άνω των 177 εκατ. ευρώ ετησίως, συνεισφέροντας στο ΑΕΠ της χώρας. 

• Και κυρίως αναμένεται να στηρίξει άμεσα και έμμεσα την δημιουργία περισσότερων των 4.000 θέσεων εργασίας, ενισχύοντας σημαντικά τον κρίσιμο κοινωνικό τομέα της απασχόλησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *