Wednesday , 17 April 2024

Ομοσπονδία Γονέων Κ. Μακεδονίας: “Σχολικές αίθουσες εν μέσω πανδημίας δεν αερίζονται”

Σοφία Ξανθοπούλου

Σειρά διεκδικήσεων και ζητημάτων προς άμεση επίλυση σχετικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και κατ’επέκταση της λειτουργίας των σχολείων θέτει η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας.

“Παρά την προσπάθεια καθησυχασμού, οι γονείς εύλογα ανησυχούμε για τους όρους με τους οποίους αυτά θα ανοίξουν, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο τέσσερις ολόκληρους μήνες προκειμένου να εξασφαλιστεί η υγεία, η ασφάλεια και η εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών μας. Είναι προκλητικό η κυβέρνηση να παρουσιάζει ότι έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα τη στιγμή που σε ολόκληρη τη Κεντρική Μακεδονία δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στις κτιριακές υποδομές προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη. Ούτε καν να ανοίξει ένα παράθυρο σε σχολικές αίθουσες που εν μέσω πανδημίας δεν αερίζονται (π.χ. Διαπολιτισμικό Ευόσμου)” αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων εκφράζει και μια σειρά από αμφιβολίες ως προς την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία. ” Είναι προκλητικό να παρουσιάζει ότι έχει λυθεί το ζήτημα της καθαριότητας, όταν προχωρά σε προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία με αναλογίες που αντιστοιχούν σε 10 αίθουσες ανά εργαζόμενη, χωρίς να υπολογίζονται οι κοινόχρηστοι χώροι, όπως οι τουαλέτες(π.χ. Δήμος Θέρμης)!Οι παλινωδίες της κυβέρνησης σχετικά με τους όρους χρήσης της μάσκας και η ανακοίνωση πως αυτό θα είναι το μοναδικό μέτρο για το άνοιγμα των σχολείων (από την άνοιξη μέχρι σήμερα!!!) δίνει έδαφος ώστε να μεγαλώνει η ανησυχία όλων μας. Ταυτόχρονα, αφήνει περιθώρια να εμφανίζονται διάφορες ομάδες γονιών που, με τελείως αντιεπιστημονικά κριτήρια, αναφέρονται μόνο στη χρήση της μάσκας χωρίς να βλέπουν και να διεκδικούν το σύνολο των αιτημάτων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Πρόσφατο παράδειγμα το «κίνημα κατά της μάσκας στα σχολεία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων ζητά:

  • Επισκευή σχολείων-εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών. Σε όλους τους Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης υπάρχουν περιπτώσεις κτιρίων που μπορούν με κατάλληλες παρεμβάσεις να αξιοποιηθούν προσωρινά. Άμεση αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και άλλων κρατικών υποδομών, ή ακόμα και ιδιωτικών, που πληρούν τις προϋποθέσεις. Άμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη.
  • Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού εκπαιδευτικών για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές. Παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης εκ μέρους της Υπουργού, γνωρίζουμε καλά ότι με τις μέχρι τώρα προσλήψεις αναπληρωτών, τα σχολεία μας θα ανοίξουν με τουλάχιστον 20.000 κενά.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια καθημερινής λειτουργίας του σχολείου.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλα τα σχολεία, δωρεάν με ευθύνη του κράτους.
  • Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας (Σχολίατρος) που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
  • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.
  • Προστασία μαθητών, εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.)
  • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.
  • Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων για το σύνολο των μαθητών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *