Friday , 29 March 2024

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδος: Με την αυταπάρνηση των γιατρών δεν περνά ο κορωνοϊός. Τραγικές οι ελλείψεις στο ΕΣΥ.

Της Σοφίας Ξανθοπούλου

“Απέτυχε το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό. Ο κορωνοϊός ουσιαστικά έφερε στην επιφάνεια τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας ” δήλωσε στο thesseconomy η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδος Αφροδιτη Ρέτζιου.

Όπως είπε, το σύστημα ελέγχου από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας αποδείχθηκε στην πράξη απολύτως διάτρητο και απροετοίμαστο, όπως είχαν προειδοποιήσει οι νοσοκομειακοί γιατροί. “Τη στιγμή που εκφράζονται εκτιμήσεις πως τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα, αλλά δεν έχουν διαγνωστεί καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες είτε δεν ελέγχουν τους ασθενείς που δεν έχουν ταξιδέψει σε Ιταλία και Κίνα, είτε τους δίνουν απλώς οδηγία να παραμείνουν στην οικία τους, η κυβέρνηση εξαγγέλλει μέτρα-ασπιρίνες:αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ για 4 εβδομάδες, αναστολή κάθε συνεδριακής εκδήλωσης για 4 εβδομάδες, αναστολή των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες, διεξαγωγή των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών για τις επόμενες 2 εβδομάδες, και στα σχολεία προληπτική αναστολή λειτουργίας για 2 εβδομάδες που εφαρμόζεται ανά περίπτωση σε συγκεκριμένες μονάδες, ανάλογα με τα ευρήματα” επεσήμανε η κ. Ρέτζιου.

Σοβαρό σχέδιο πρόληψης, μείωσης της διασποράς κι αντιμετώπισης των συνεπειών της νόσησης από  κοροναϊό, με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές, με απλήρωτες εφημερίες και ώρες μηνών, με ΤΕΠ (επείγοντα περιστατικά) τραγικά υποστελεχωμένα, με κλειστά τα πάνω από 100 από τα περίπου 700 κρεβάτια ΜΕΘ, δεν μπορεί να υπάρξει δήλωσε η κ. Ρέτζιου. “Αυτή τη στιγμή οι 560 κλίνες ΜΕΘ είναι ήδη σχεδόν όλες γεμάτες, λόγω της «συνήθους» νοσηρότητας και δεκάδες συνάνθρωποί μας βαρέως πάσχοντες ασθενείς νοσηλεύονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους με φορητούς αναπνευστήρες” σημείωσε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Επιπλέον, επεσήμανε την ανάγκη να δοθούν έκτακτα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πρόληψη της επιδημίας, την περίθαλψη και την ανακούφιση του πληττόμενου πληθυσμου και όχι της οικονομίας του κεφαλαίου. Πρωταρχική αξία της κοινωνικής ζωής είναι η υγεία των μαθητών, των εργαζομένων και τα δικαιώματά τους και όχι οι δείκτες της οικονομίας είπε η κ. Ρέτζιου. Πρότεινε επίσης να επιταχθούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία και οι ΜΕΘ σε αυτά που πάντα περισσεύουν, για όλους τους ασθενείς που θα χρειαστεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *