Την καρατόμηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Νικόλαου Σαλάτα αποφάσισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση του υπουργού ενδεχομένως να είχε ως στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε μετά την ανακοίνωση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας ότι στις έρευνές της δεν είχε τη βοήθεια που θα έπρεπε από την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανακοίνωση στην οποία ο Ν. Σαλάτας αντέδρασε με απειλές για προσφυγή στη δικαιοσύνη αν ο ευρωπαϊκός ελεγκτικός φορέας δεν αποδείκνυε τους ισχυρισμούς του. Σημειώνεται πως η εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για το πώς ο Οργανισμός διαχειριζόταν τα κονδύλια των κοινοτικών επιδοτήσεων ύψους 3 δισ. ευρώ.
Όρισε συνεδρίαση του δ.σ.
Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Νικόλαος Σαλάτας είναι πρόεδρος Εφετών επί τιμή και ορίστηκε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 30 Ιανουαρίου 2025 μετά την απομάκρυνση του Κυριάκου Μπαμπασίδη. Πάντως ο κ. Σαλάτας διεμήνυσε με δηλώσεις του ότι δεν πρόκειται να φύγει. Για του λόγου το αληθές με τη νέα ανακοίνωσή του φτάνει στο σημείο να ορίσει και νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για την ερχόμενη Τρίτη 27 Μαΐου. «Η διακρίβωση εάν τα γραφόμενα από τον Ευρωπαίο εισαγγελέα, αντιεισαγγελέα Εφετών, κύριο Ν. Πασχάλη στην από 20.05.2025 ανακοίνωση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας είναι ψευδή και συκοφαντικά, δυνάμενα να βλάψουν τη φήμη του Οργανισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είναι αρμοδιότητας του δ.σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ. Προς τούτο, ορίζω ως ημέρα συνεδριάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού την Τρίτη, 27 Μαΐου 2025 και ώρα 12:00 μ. Δίδεται περισσότερος χρόνος στον κ. Πασχάλη προκειμένου να ανακοινώσει ποιο ή ποια στελέχη του Οργανισμού ή μέλη της διοικήσεως αυτού παρακώλυσαν το έργο των ελεγκτών και σε τί συνίσταται η παρακώλυση αυτή ή να ανασκευάσει τα γραφόμενά του», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Σαλάτας.
Τι έχει συμβεί
Η… βεντέτα μεταξύ της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ευρωπαϊκής εισαγγελίας αφορά την ανακοίνωση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, ότι «κατά τη διάρκεια του ελέγχου δεν υπήρξε ειλικρινής συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ότι ο στόχος του ελέγχου τελικά επετεύχθη μόνο χάρη στην υποστήριξη των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας». Σύμφωνα με πληροφορίες, στις απάτες με τα βοσκοτόπια σε Αθήνα και Κρήτη, που ερευνά η ευρωπαϊκή εισαγγελία, φέρεται ότι μέλη του διοικητικού συμβουλίου και υπάλληλοι του Οργανισμού, σύμφωνα με την ίδια την ευρωπαϊκή εισαγγελία (EPPO), «να εμπλέκονται συστηματικά σε οργανωμένη απάτη και διαφθορά στις αγροτικές επιδοτήσεις». Σε αυτό το σημείο και με βάση τα παραπάνω «πειστικά» επιχειρήματα περί συκοφάντησης του Οργανισμού, η διοίκηση εκτοξεύει αβίαστα την απειλή, ότι «η όλη κατάσταση ελλοχεύει τον κίνδυνο να γίνει άρση της διαπίστευσης του Οργανισμού, με συνέπεια την αδυναμία καταβολής 3 περίπου δισ. ευρώ ετησίως στους Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».