Thursday , 28 March 2024

Ορκίζεται σήμερα υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς

Σήμερα στις 16:00 μ.μ., νωρίς το απόγευμα, θα ορκισθεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον κ. Σαρμά, στον οποίο ανέθεσε την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές στις 25 Ιουνίου σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη του Συντάγματος.
Απευθυνόμενη στον κ. Σαρμά η κ. Σακελλαροπουλου τόνισε: «Ανακοίνωσα ήδη στους πολιτικούς αρχηγούς ότι σκοπεύω να προτείνω εσάς εκ των τριών Προέδρων (Ανώτατων Δικαστηρίων), να σας αναθέσω την εντολή πλέον σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές».
Από την πλευρά του, ο κ. Σαρμάς, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο υπογράμμισε ότι είναι μεγάλη τιμή και πρόσθεσε «είναι συνταγματική μου υποχρέωση να αποδεχθώ και συγχρόνως και καθήκον μου ως πολίτη».

Υπηρεσιακοί υπουργοί
Σημειώνεται ότι ο κ. Σαρμάς επελέγη υπηρεσιακός πρωθυπουργός καθώς είναι ο αρχαιότερος ανώτατος δικαστικός.Ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα ονόματα που θα αναλάβουν τα ηνία στα υπουργεία «κλειδιά», της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, και με δεδομένο ότι η Τουρκία θα έχει κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 28ης Μαΐου, αναμένεται να τοποθετηθούν πρόσωπα με μακρά θητεία στο διπλωματικό σώμα. Μεγάλες πιθανότητες να οριστούν συγκεντρώνουν ο πρέσβης ε.τ., Βασίλης Κασκαρέλης για υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, ενώ για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκρίνονται ο πρέσβης ε.τ., Παύλος Αποστολίδης και ο πρεσβης ε.τ., Δημήτρης Παρασκευόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες η Αναστασία Κοτανίδου φέρεται ως η επικρατέστερη να τοποθετηθεί στην κεφαλή του υπουργείου Υγείας, για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκρίνεται η επιλογή του Χαράλαμπου Λαλούση, πρώην αρχηγού του ΓΕΣ, ενώ ο Ευάγγελος Τουρνάς δείχνει πως αποτελεί τη βασική επιλογή για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Το υπουργείο Παιδείας εκτιμάται ότι θα αναλάβει η Μαρία (Μάρα) Νικολαΐδου, καθηγήτρια στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής στο Χαροκόπειο πανεπιστήμιο. Την Παρασκευή αναμένεται να ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *