Friday , 26 April 2024

“ΟΧΙ” στην επένδυση χρυσού λένε οι φορείς της Θράκης

“ΟΧΙ” στην επένδυση χρυσού στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης και γενικότερα σε όλη τη Θράκη λένε άλλοι δυο φορείς του Έβρου, συγκεκριμένα το Επιμελητήριο Έβρου και η Κοινότητα Αλεξανδρούπολης, σε συνέχεια των επίσης αρνητικών τοποθετήσεων τόσο του δημοτικού συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης, όσο και του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Υπενθυμίζεται ότι στη φετινή ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, κ.Μητσοτάκης, είχε ανακοινώσει ότι συζητείται με την Eldorado Gold η υλοποίηση νέας επένδυσης χρυσού στη Θράκη από την εταιρεία, θέτοντας πάντως ως προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

Σε ψήφισμά του το δ.σ. του Επιμελητηρίου Έβρου δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του στην επένδυση εξόρυξης χρυσού με τη χρήση κυανίου στην περιοχή, όπως και κάθε άλλο τρόπο εξόρυξης, που δεν θα είναι φιλικός προς το περιβάλλον και την υγειά των ανθρώπων και προσθέτει: “Είναι δεδομένο ότι, για την επεξεργασία των χρυσοφόρων κοιτασμάτων απαιτείται η χρήση κυανίου και πλήθους άλλων τοξικών στοιχείων, γεγονός που θα πλήξει βαρύτατα κύριες οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής μας, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, ο αγροτουρισμός και γενικότερα ο τουρισμός.
Επομένως, η επένδυση αυτή δεν συνάδει με την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας, η οποία θα πρέπει να στηριχθεί στην πρωτογενή παραγωγή, στις υπάρχουσες μεταποιητικές επιχειρήσεις και στον τουρισμό.
Παράλληλα, θεωρούμε ότι στη παρούσα χρονική στιγμή και με εκπεφρασμένη την αντίθεση όλων των θεσμικών οργάνων στη συγκεκριμένη επένδυση, είναι περιττή η συζήτηση για ενδεχόμενη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα θέμα που απαιτεί επιστημονική κατάρτιση.

Μετά ταύτα διακηρύσσουμε την ομόφωνη αντίθεσή μας στη πρόθεση υλοποίησης της συγκεκριμένης επένδυσης και την πρόθεσή μας να προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των μελών του Επιμελητηρίου Έβρου”.

Το Συμβούλιο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης από την πλευρά του στο δικό του ψήφισμα κατά της επένδυσης του χρυσού αναφέρει λέει επίσης ομόφωνα ένα μεγάλο “ΟΧΙ” στην εξόρυξη χρυσού στη Ροδόπη και τον Έβρο, και συντάσσεται επίσης ομόφωνα στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, των Τοπικών Φορέων και της Διανομαρχιακής Επιτροπής κατά της λειτουργίας χρυσωρυχείων στην περιοχή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *