Friday , 19 April 2024

Ο ανασχηματισμός, οι «καραμανλικοί» και η Ντόρα

Του Γ. Κατσιάνη

Όταν πριν από τρεις εβδομάδες έγραφα ότι το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται για ανασχηματισμό προκειμένου να στήσει πρόωρες κάλπες, τον Σεπτέμβριο (βλέπε εδώ https://thesseconomy.gr/%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9/), κάποιοι υποστήριξαν πως επρόκειτο για σενάριο… επιστημονικής φαντασίας.

Σήμερα και ενώ βρισκόμαστε, λίγες ημέρες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων από την πανδημία, το σενάριο αυτό φαντάζει όλο και πιο ρεαλιστικό.

Το δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον, λόγω της πανδημίας και η υψηλή δημοφιλία του πρωθυπουργού αποτελούν δύο βασικές σταθερές για να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο.

Όσον αφορά τα πρόσωπα που θα αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα ή θα ενταχθούν σε αυτό, δίνουν και παίρνουν.

Το προηγούμενο διάστημα, είδαν το «φως» δημοσκοπήσεις, οι οποίες αξιολόγησαν τα κυβερνητικά στελέχη, ανάλογα με την αποτελεσματικότητα που επέδειξαν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Τα πρόσωπα

Ένα πρόσωπο που φέρεται να βλέπει την «πόρτα» της εξόδου είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Αν και κέρδισε την «μάχη» της επικοινωνίας με την ένταση στον Έβρο, ο κ. Παναγιωτόπουλος βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο των ΜΜΕ, λόγω ατυχών δηλώσεων για ζητήματα διεθνούς πολιτικής.

Ωστόσο, οι άριστες σχέσεις του με την πρώην υπουργό και βουλευτή Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη, φαίνεται πως διασφαλίζει την παράταση της παραμονής του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ένα άλλο πρόσωπο που ανήκει στο «καραμανλικό» στρατόπεδο και διατηρεί καλές σχέσεις με την κυρία Μπακογιάννη είναι ο βουλευτής Αθηνών, Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Ο άλλοτε εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή, φέρεται να εντάσσεται στο νέο κυβερνητικό σχήμα του κ. Μητσοτάκη και να καταλαμβάνει ανάλογο πόστο.

Μια θέση στο υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να αναλάβει και ο άλλοτε «καραμανλικός» βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος, εδώ και καιρό, έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την  κα Μπακογιάννη.

Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να προχωρήσει σε υπουργοποίηση του πρώην κοινοτικού επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με κορυφαία στελέχη των Βρυξελλών.    

Όσον αφορά την κα Μπακογιάννη, η ίδια δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για ζητήματα που αφορούν την εκλογική της περιφέρεια (Χανιά), παρά να πάρει μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο.

Όσον αφορά τους βουλευτές Θεσσαλονίκης, η έντονη κινητικότητα του υφυπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Καράογλου φαίνεται ότι εξασφαλίζει την παραμονή του στο Διοικητήριο ενώ δεν αποκλείεται και η υπουργοποίηση του πρώτου (σε ψήφους) βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Κώστα Γκιουλέκα.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *