Friday , 19 April 2024

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Α’ ΑΘΗΝΩΝ, ΘΑΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS, ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-«Αν προκύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία κατά του κ. Τσίπρα, θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη»

Συνέντευξη στην Όλγα Γιοβαντζάκη

Απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της υπόθεσης Novartis καταλογίζει στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής ΝΔ Α’ Αθηνών, Θάνος Πλεύρης. Επιπλέον, τονίζει πως η χώρα μας δεν πρόκειται  να ανεχτεί την προκλητικότητα της Άγκυρας και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση παραμένει συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, με την ανάληψη σειράς νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Κύριε Πλεύρη, γιατί η ΝΔ αντιμετωπίζει διαφορετικά την περίπτωση του κ. Παπαγγελόπουλου  από  εκείνη του κ. Τσίπρα, την στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει το σθένος «να παραπέμψει τον ίδιο» και ότι προσπαθεί να «κουκουλώσει» την υπόθεση;

«Αυτό ακριβώς δείχνει και την υπευθυνότητα της ΝΔ απέναντι στην προκαταρκτική επιτροπή. Λειτουργούμε με γνώμονα το αποδεικτικό υλικό που έχουμε και όχι με βάση αυτό που πιστεύουμε ότι μπορεί έχει συμβεί. Ο κ. Παπαγγελόπουλος κατονομάζεται από δύο πρώην συναδέλφους του, κορυφαίους εισαγγελικούς λειτουργούς και υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε βάρος του. Εάν, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής επιτροπής προκύψουν στοιχεία αντίστοιχα και για τον κ. Τσίπρα η επιθυμία του θα υλοποιηθεί».

Ο κόσμος διερωτάται, σκάνδαλο ή σκευωρία η υπόθεση Novartis;

«Η υπόθεση Novartis, όπως και πολλά θέματα στο κομμάτι του φαρμάκου, καταδεικνύει προβλήματα διαφθοράς που υπήρχαν στον τομέα της υγείας. Αυτά τα προβλήματα διαφθοράς προσπάθησε να επιλύσει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, περιορίζοντας δραστικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Όλους αυτούς τους νόμους περιορισμού της δαπάνης καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση υλοποίησε πλήρως τις  πολιτικές που ζήτησε η φαρμακοβιομηχανία. Ενώ λοιπόν η έρευνα παγκοσμίως έχει να κάνει με σκάνδαλο στο κομμάτι προωθητικών ενεργειών φαρμακευτικών εταιρειών, ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρατεύοντας προστατευόμενους μάρτυρες επιχείρησε να σπιλώσει πολιτικούς τους αντιπάλους. Ακόμη και μετά την αρχειοθέτηση των υποθέσεων, συνεχίζει να τους συκοφαντεί. Αυτή ακριβώς είναι και η σκευωρία ότι εκμεταλλεύεται ένα υπαρκτό σκάνδαλο για να σπιλώσει πολιτικούς αντιπάλους».

Σας ανησυχεί η τουρκική προκλητικότητα και οι εντεινόμενες παραβιάσεις των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου;

«Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, συνοδεύοντας αυτές τις προκλητικές ενέργειες με μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική. Οι κυρώσεις κατά Ερντογάν, όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ήδη δρομολογούνται για το θέμα της Κύπρου και η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο στο δίκαιο αίτημά της να υπάρξει μία αντίδραση κατά κινήσεων που παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο. Η κυβέρνηση ενισχύει τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας και καθιστά σαφές στην Τουρκία ότι δεν ανεχόμαστε καμία από τις παράλογες και εκτός διεθνούς δικαίου απαιτήσεις της».

Η εισβολή της Άγκυρας στα βόρεια της Συρίας πιστεύετε θα εντείνει περισσότερο την Συριακή κρίση;

«Η συνάντηση της Τουρκίας και των ΗΠΑ οδήγησε στη σύνταξη ενός κειμένου με το οποίο οι δύο πλευρές συμφωνούν στην διακοπή για πέντε ημέρες της τουρκικής επιχείρησης, στην προοπτική μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, εάν σε αυτό το διάστημα έχει επιτευχθεί, με την αμερικανική βοήθεια, η απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών του YPG από την “ασφαλή ζώνη” στην οποία αναφέρεται η Άγκυρα. Η  Ε.Ε. και η χώρα μας καταδικάζουν τη μονομερή στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, η οποία προκαλεί απαράδεκτη ανθρώπινη οδύνη, απειλεί σοβαρά την ευρωπαϊκή ασφάλεια και εντείνει τη σοβαρή ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση».

Θα μπορέσει η κυβέρνηση «να κερδίσει το στοίχημα»  και να εκπληρώσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις;

«Η κυβέρνηση από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της χώρας, προχώρησε σε μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για να υλοποιήσει άμεσα τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Ήδη έχει φανεί η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και από τον δανεισμό της χώρας με αρνητικό επιτόκιο. Η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, στο ξεμπλοκάρισμα μεγάλων επενδύσεων και στη διάσωση της ΔΕΗ, χορήγησε 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας που είχαν μειωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, επέστρεψε οφειλές του ΕΦΚΑ, 100 εκατ. ευρώ περίπου, στους ελεύθερους επαγγελματίες και αύξησε κατά σχεδόν 10 εκατ. ευρώ το επίδομα θέρμανσης το οποίο θα καταβληθεί προκαταβολικά στους δικαιούχους και προχωρά σε μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης ξεμπλόκαραν τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, όπως στο Ελληνικό, στο λιμάνι του Πειραιά και στη Χαλκιδική και πήρε τα πρώτα μέτρα για την εξυγίανση της ΔΕΗ. Στον τομέα της ασφάλειας δρομολογήθηκε η πρόσληψη 1.500 αστυνομικών και η αστυνομία προχώρησε σε εκκενώσεις κτιρίων που είχαν καταληφθεί για χρόνια».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *