Συνέντευξη στην Όλγα Γιοβαντζάκη
Θεωρεί πως η κυβέρνηση «έχει σηκώσει τα μανίκια» και εργάζεται στην κατεύθυνση της εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και της εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο βουλευτής ΝΔ Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης δεν θεωρεί πως η κατάργηση του ασύλου απειλεί την ακαδημαϊκή ελευθερία και εκτιμά πως ήρθε η ώρα «η χώρα να αλλάξει σελίδα».
Κύριε Πασχαλίδη, εκλέγεστε βουλευτής Καβάλας από το 2012 με ενεργή πολιτική δράση και στα φοιτητικά σας χρόνια. Τι σας οδήγησε στην πολιτική;
«Δεν θα έλεγα πως η πολιτική μου δράση άρχισε κατά τα φοιτητικά μου χρόνια, καθώς από πολύ μικρός κλήθηκα να αντιμετωπίσω δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες δεν άφηναν περιθώρια για κάτι τέτοιο. Ήμουν πολιτικοποιημένος, χωρίς όμως να έχω ενεργό δράση τότε. Προερχόμενος από οικογένεια βιοπαλαιστών, οι προτεραιότητες μου ήταν να βοηθήσω τον πατέρα μου στο πλυντήριο αυτοκινήτων που συντηρούσε, να σπουδάσω και να διεκδικήσω ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένειά. Καταλαβαίνετε, λοιπόν κυρία Γιοβαντζάκη, τίποτα δεν μου δόθηκε εύκολα, πάλεψα και παλεύω από τότε μέχρι σήμερα. Όντας ενεργός συνδικαλιστικά ως εκπαιδευτικός του ΟΑΕΔ, συνειδητοποίησα πως με τη κοινή προσπάθεια ανθρώπων που συμμερίζονται τα ίδια άγχη και προβλήματα, μπορεί να επιτευχθούν λύσεις που ατομικά φαντάζουν ακατόρθωτες. Έχοντας διακριθεί και για τη δράση μου με τα κοινά (ως προπονητής και μέλος του Δ.Σ. του Γυμναστικού Συλλόγου Ελευθερούπολης κ.α.), δεν άργησε να μου γίνει πρόταση για τη συμμετοχή μου στις νομαρχιακές εκλογές (2009), όπου και κατετάγην δεύτερος σε αριθμό ψήφων. Στην απόφαση μου αυτή να ασχοληθώ πρώτη φορά με τα κοινά με τη ψήφο, άρα και την εμπιστοσύνη, των συμπολιτών μου συνέβαλε η διάθεση μου να προσφέρω πάνω απ’ όλα στον τόπο μου, έχοντας δει και αντιμετωπίσει πλείστα όσα προβλήματα της καθημερινότητας όσο και μη. Έχοντας διακριθεί για το έργο που προσέφερα αλλά και με τα επαινετικά σχόλια των συμπολιτών μου, αποδέχτηκα με υψηλό αίσθημα τιμής και βαθύτατο σεβασμό την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τη Π.Ε. Καβάλας για πρώτη φορά το 2012. Έκτοτε δίνω καθημερινά τη μάχη για να σταθεί ο τόπος μου, η Καβάλα και η χώρα μου στο ύψος των περιστάσεων. Με απόλυτη συνείδηση, λοιπόν, του έργου που θα επιτελέσει η σημερινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη αποδέχτηκα τη τιμή να είμαι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας που θα αλλάξει επιτέλους ‘σελίδα’, κάτι το οποίο αθεμίτως δεν επετράπη στη κυβέρνηση Σαμαρά».
Θεωρείτε ότι η χώρα έχει ανάγκη μια μεταρρυθμιστική κυβερνητική ομάδα, όπως αυτή που συγκρότησε ο πρωθυπουργός;
«Στις εσωτερικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέχθηκε ως πρόεδρος της παράταξης λόγω της προσωπικότητας και των ιδεών για το ‘αύριο’. Έτσι, λοιπόν, με το που ανέλαβε τα ηνία της χώρας έδειξε με τον καλύτερο τρόπο το τι έχει να περιμένει ο Έλληνας πολίτης. Κατάφερε να συνδυάσει αρμονικά στο συμβούλιο υπουργών την εμπειρία πεπειραμένων στελεχών της παράταξης με την τεχνοκρατική γνώση ατόμων που έχουν διακριθεί στο εκάστοτε πεδίο δραστηριότητας τους, με λαμπρό παράδειγμα τον κ. Γεραπετρίτη. Θεωρώ, λοιπόν, πως η σημερινή σύνθεση της κυβέρνησης διαθέτει ό,τι χρειάζεται προκειμένου το έργο όλων μας να στεφθεί με επιτυχία. Λόγω του τρόπου με τον οποίο δραστηριοποιούμαι ως βουλευτής από την πρώτη κιόλας ημέρα της επανεκλογής μου, τολμώ να πω πως τα ‘μανίκια έχουν σηκωθεί’».
Ποια είναι η γνώμη σας για το νομοσχέδιο του επιτελικού κράτους που προωθεί η κυβέρνηση; Μπορεί να λειτουργήσει στα πρότυπα της ΕΕ;
«Έχοντας δει και βιώσει τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης επί σειρά ετών, θεωρώ πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μόνο καλά θα φέρει και γι’ αυτό το λόγο ανέβηκα στο βήμα της Βουλής για να εκφράσω τη γνώμη μου. Ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση των εργασιών της δημόσιας διοίκησης είναι κάτι απαραίτητο για κάθε κράτος που θέλει να συμβαδίζει με την εποχή του και να προσελκύει επενδύσεις. Δεν χρειάζεται να μας το επιβάλλει οδηγία της Ε.Ε. για να το κάνουμε, πρέπει να το κάνουμε αν θέλουμε να μιλάμε για μια Ελλάδα που δεν ‘φοβάται’ να εκσυγχρονιστεί. Σίγουρα διαθέτουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο, αυτό που μας έλειπε μέχρι τώρα είναι να το πάρουμε απόφαση».
Είστε υπέρ ή κατά της άρσης ασυλίας βουλευτών όταν συντρέχουν λόγοι που σχετίζονται με την διαχείριση του δημοσίου χρήματος;
«Κυρία Γιοβαντζάκη, αν μια φορά πιστεύω πως ‘ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του’, το ασπάζομαι σε πολλαπλάσιο βαθμό όταν γίνεται λόγος για πρόσωπα που έχουν επιλεχθεί από τους συμπολίτες τους για να προασπίσουν τα συμφέροντα της χώρας. Κάποιοι, τώρα, προφανώς ορίζουν αλλιώς τον όρο ‘υπευθυνότητα’»…
Πιστεύετε πως η κατάργηση του ασύλου απειλεί την ακαδημαϊκή ελευθερία;
«Χαίρομαι πολύ που δεν προσδιορίσατε το άσυλο που αυτή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατήργησε. Εμείς καταργήσαμε το άσυλο ανομίας, εγκληματικότητας και τρομοκρατίας των φοιτητών από ‘κάποιους’, ίσως φοιτητές, που θεωρούσαν το ελληνικό πανεπιστήμιο ‘τσιφλίκι’ τους. Λόγω της ευαισθησίας μου, δεν θα ήθελα να κάνω λόγο στις εγκληματικές πράξεις που κατά καιρούς έχουν λάβει χώρα εντός ‘ασύλου’ ενώ οι δράστες κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι δίπλα στα πρώην αλλά και επίδοξα θύματα τους. Προφανώς, δεν απειλούταν τότε η ακαδημαϊκή ελευθερία! Το άσυλο ιδεών είναι αυτό που προστατεύουμε με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, το οποίο αποτελεί πτυχή της ελευθερίας και ασφάλειας κάθε πολίτη εντός ή εκτός πανεπιστημίου».
Εκτιμάτε ότι η προβολή του νομού Καβάλας από την πλευρά των τοπικών φορέων, είναι αρκετή ώστε να αναδειχθεί σε ένα νέο ελκυστικό προορισμό;
«Έχοντας ενεργά ασχοληθεί με την τουριστική προβολή του νομού Καβάλας κατά τη θητεία μου ως αντινομάρχης, θεωρώ πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να διανυθεί, προκειμένου η Π.Ε. Καβάλας να θεωρηθεί καθαυτή ως τουριστικός προορισμός. Φυσικά, το μαγευτικό νησί της Θάσου είναι κάθε χρόνο γεμάτο επισκέπτες, προφανώς με αρκετά προβλήματα, κυρίως με τη συγκοινωνία, που αν αντιμετωπιστεί θα το κάνουν ακόμα πιο ελκυστικό ως τουριστικό προορισμό. Μόνη, όμως, η Θάσος δεν αρκεί για να ολοκληρώσει το προφίλ που πρέπει να δημιουργήσουμε για τη Π.Ε. Καβάλας, οι ομορφιές της οποίας, πιστέψτε με, δεν έχουν καν ανακαλυφθεί από τους ίδιους τους κατοίκους της ακόμα. Θα φέρω ως παράδειγμα τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ο οποίος ανεδείχθη πρόσφατα ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τη UNESCO. Πολλοί μένουν μονάχα σε αυτό! Γνωρίζετε, όμως, πως η αρχαία δομή των Φιλίππων εκτείνεται σε πέντε σημερινούς δήμους, φτάνοντας μέχρι την Αμφίπολη και σε όλη αυτή την έκταση βρίσκονται διάσπαρτα μνημεία των πρότερων αυτών χρόνων, όπως η αψίδα του Θριάμβου της μάχης των Φιλίππων; Γι’ αυτό λέω πως και εμείς τώρα τα ανακαλύπτουμε, χάριν στον έργο των ‘Οψόμεθα εις Φιλίππους’, μιας ομάδας επιστημόνων που εργάζεται για την ανάδειξη των αρχαίων Φιλίππων. Εν κατακλείδι, λοιπόν, θέλω να τονίσω πως πρέπει όλοι μαζί: πολίτες, τοπικοί και κεντρικοί φορείς να εργαστούμε προκειμένου να αναδείξουμε το τουριστικό προϊόν της Καβάλας, ενός ‘θησαυρού’ που μένει να ανακαλυφθεί».