Thursday , 25 April 2024

Ο ΕΛΓΑ ενισχύεται με 35 εκατ. ευρώ – Άμεση αποπληρωμή των αποζημιώσεων εντός του Ιουλίου

“Εφέτος θα κλείσει το 100% των αγροτικών αποζημιώσεων εντός του Ιουλίου. Η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με 35 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2010, διότι ο ΕΛΓΑ λειτουργεί με το νόμο 3877/2010. Ο νόμος αυτός προβλέπει ότι η Πολιτεία πρέπει να δίνει κάθε χρόνο το 20% επί των εσόδων του ΕΛΓΑ για να καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες του. Αυτά τα 35 εκατομμύρια μας δίνουν την ανάσα ώστε να πληρώσουμε σε μία δόση το οφειλόμενο 35% για τις ζημιές του 2019 εντός του Ιουλίου”. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ.

Όπως είπε ο κ. Λυκουρέντζος, επί δέκα χρόνια καμία κυβέρνηση δε χρηματοδότησε τον ΕΛΓΑ. “Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δόθηκε χρονική παράταση για την καταβολή της εισφοράς του 2019. Δηλαδή, έως τις 30 Σεπτεμβρίου οι αγρότες μπορούν να πληρώσουν την οφειλόμενη εισφορά του 2019. Αυτό μας δημιούργησε ένα πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας. Με την οικονομική ευστάθεια που θα επιτύχουμε στον ΕΛΓΑ, με το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που υλοποιούμε τον κ. Βορίδη και με το μεγάλο πρόγραμμα του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που θα εφαρμόσουμε θα αλλάξουν όλα τα δεδομένα στον ΕΛΓΑ.”.

Για το νέο πληροφοριακό σύστημα ο κ. Λυκουρέντζος επεσήμανε ότι ήταν πολή σημαντική η βοήθεια του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη. Το σύστημα είναι έτοιμο να ενταχθεί εντός των επόμενων ημερών με χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ. “Ο γεωπόνος που θα φτάνει στο χωράφι όπου σε έναν φορητό υπολογιστή θα υπάρχουν τα γεωχωρικά στοιχεία του κτήματος. Εκεί θα διαπιστώνεται το ποσοστό της ζημιάς, θα καταχωρείται και θα καταχωρείται και το κόστος της ζημιάς. Θα το βλέπει ο αγρότης, θα το προσυπογράφει ψηφιακά ο ελεγκτής – γεωπόνος και ο αγρότης, θα υπάρχουν φωτογραφίες που θα συνοδεύουν την εκτίμηση για να μην υπάρχει αμφισβήτηση, αυτό θα στέλνεται στον κεντρικό υπολογιστή του ΕΛΓΑ και έτσι απλοποιείται η διαδικασία και μπαίνει τέλος στη γραφειοκρατία. Ένα άλλο βήμα που θα μπορέσουμε να κάνουμε στη συνέχεια είναι ότι ο αγρότης θα μπορεί να παραλαμβάνει το ατομικό συμβόλαιο για την καλλιέργειά του. Θα ξέρει δηλαδή για ποιο χρονικό διάστημα έχει ασφαλιστεί, τι δικαιούται, τι αναμένει και εμείς θα έχουμε ξεκαθαρίσει τι ακριβώς ασφαλίζουμε” επεσήμανε ο κ. Λυκουρέντζος.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ. “Ο ΕΛΓΑ είναι στην πραγματικότητα εταιρεία λαϊκής βάσεως. Συμμετέχουν οι αγρότες με τις εισφορές τους, διαμορφώνουν ένα κεφάλαιο, το οποίο διανέμεται μέσω των αποζημιώσεων. Κλείσαμε το πρόβλημα των λειτουργικών δαπανών. Αρα ο ΕΛΓΑ έχει μία αποστολή: να είναι ανταποδοτικος απέναντι στις εισφορές. Η συζήτηση λοιπόν περί ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ δεν υφίσταται” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *