Friday , 19 April 2024

Ο Ελληνοαμερικάνος «γκουρού» των startups, Τόλης Λέριος στη Θεσσαλονίκη-Τι συμβουλεύει όσους θέλουν να ασχοληθούν με το επιχειρείν

Του Γ. Κατσιάνη

Επί τρία χρόνια εργάστηκε στην Facebook, για την οποία ανέπτυξε την υποδομή της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων για τις φωτογραφίες του κοινωνικού της δικτύου.

Ίδρυσε μεταξύ άλλων την εταιρεία Metanautix, μια Silicon Valley startup, η οποία αποκτήθηκε από την Microsoft και κατέχει 30 (!) διπλώματα ευρεσιτεχνίας από το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο λόγος για τον «γκουρού» των startups, Τόλη Λέριος, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες του 8ου Technology Forum.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην TV100, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει μια νεοφυής επιχείρηση από την στιγμή που συστήνεται.

«Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσεις φαντάζουν όπως το ταξίδι του Οδυσσέα, δηλαδή θα έρθουν πολλά κύματα μπροστά σου που θα επιχειρήσουν να σε καταστρέψουν. Ωστόσο, κάθε μικροαποτυχία, αποτελεί μάθημα και μάλιστα μάθημα ζωής. Γιατί ακόμα και να αποτύχεις σε μία startup, στην επόμενη θα πετύχεις, με βάση τα μαθήματα που πήρες από την προηγούμενη εμπειρία», δήλωσε ο κ. Λέριος.

Πιθανότητες επιτυχίας για… λίγους

Όσον αφορά το ποσοστό επιτυχίας που έχει μια startup για να πετύχει, ο μέντορας των νεοφυών επιχειρήσεων ήταν σαφής. 

«Στις ΗΠΑ, το 90% των νεοφυών επιχειρήσεων αποτυγχάνει. Από το υπόλοιπο 10%, το 9% βγάζει δεν βγάζει τα λεφτά των επενδυτών και 1% έχει θετικότερα αποτελέσματα από την επένδυση που σημαίνει ότι οι επενδυτές έχουν κέρδος», υπογράμμισε και κάλεσε όσους τολμούν να ασχοληθούν με το επιχειρείν, να μην κάμπτονται από τις αντιξοότητες.

«Να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρώπη, ιδίως σε θέματα χρηματοδότησης στους τομείς της διακυβέρνησης και της πράσινης ανάπτυξης. Συνάμα, όταν διαπιστώσουν ότι τα πράγματα δεν προχωράνε, να μην το βάλουν κάτω και να κερδίσουν χρόνο», υπογράμμισε ενώ υποστήριξε ότι ως Έλληνες δεν παίρνουμε ρίσκα. 

«Ένα βασικό στοιχείο επιτυχίας ενός οικοσυστήματος καινοτομίας είναι να παίρνεις ρίσκα και πολλοί Έλληνες δυστυχώς, δεν παίρνουν ρίσκα. Αυτό νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», σημείωσε.                                                                                                                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *