Thursday , 25 April 2024

Ο Ερντογάν φεύγει, ο Ιμάμογλου έρχεται…

Του Γ. Κατσιάνη

Το τέλος της εποχής Ερντογάν καθιστά επίκαιρη τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα στην γειτονική χώρα.

Καταρχήν, να θυμίσω ότι ο άνθρωπος που κέρδισε πρώτος το καθεστώς του γηραιού πολιτικού είναι ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Τυχαίο; Δε νομίζω.

Ο ρεπουμπλικάνος πολιτικός κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια να μετατρέψει την τουρκική μεγαλούπολη, σε μια σύγχρονη πόλη με κοινωνικό χαρακτήρα.

Εκτός από την ανάταξη των δημόσιων συγκοινωνιών, των ταξί και την κατασκευή 10 γραμμών του Μετρό, η διοίκηση του κ. Ιμάμογλου στην διετή της θητεία έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα Δημοσίου Γάλακτος, στο οποίο παρέχεται δωρεάν γάλα σε περισσότερα από 100.000 παιδιά, εξασφάλισε την δωρεάν μετακίνηση μητέρων και παιδιών ως και 4 ετών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και δημιούργησε κοιτώνες για την φιλοξενία χιλιάδων φοιτητών.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για παρεμβάσεις που κινούνται στην κατεύθυνση της εναρμόνισης της Τουρκίας με το σύγχρονο περιβάλλον.

Όσον αφορά την οπτική του για την Ελλάδα, εκτός από τις ποντιακές του ρίζες και τις πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί με τους δημάρχους Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβα και Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννη, ο κ. Ιμάμογλου θεωρεί ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι «δύο γειτονικές χώρες με κοινές πολιτιστικές αξίες» και επισημαίνει ότι «η φιλία μας πρέπει και θα διαρκεί πάντα».

Επιπλέον, οι καλές σχέσεις που διατηρεί ο κ. Ιμάμογλου με την Ουάσιγκτον τον θέλουν να προβάλλει ως εναλλακτική λύση για την μετά Ερντογάν εποχή, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023.  

Την ίδια ώρα, η αλλαγή συσχετισμών και δεδομένων στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την άμβλυνση των αντιθέσεων με τους γείτονες Τούρκους στη νέα εποχή.

Σε αυτή την προσπάθεια, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η νέα πολιτική ηγεσία στην γειτονική χώρα, η οποία αν εκφράζεται στο πρόσωπο του κ. Ιμάμογλου, θα έχει τελείως διαφορετική προσέγγιση και στο πεδίο των ελληνοτουρκικών απ’ ότι η σημερινή, νεοθωμανική ηγεσία.

Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *