Friday , 29 March 2024

Ο καύσωνας απειλεί τώρα τη…Γροιλανδία ! – “Καμπανάκι” από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Έντονη ανησυχία εκφράζει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ (WMO) εξαιτίας της πορείας του κύματος καύσωνα, που έπληξε τις τελευταίες ημέρες την Ευρώπη, προς τη Γροιλανδία, όπου απειλεί να προκαλέσει την τήξη του στρώματος πάγου, ελαττώνοντας το πάχος του σε επίπεδα ρεκόρ, ενδεχομένως και κάτω από το επίπεδο του 2012.

Η Κλερ Νάλις, εκπρόσωπος του WMO, δήλωσε ότι μάζες θερμού αέρα που προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική ευθύνονται για τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών σε πολλές χώρες της Ευρώπης και την συντριβή των ρεκόρ κατά 2, 3 και 4 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που χαρακτήρισε «τελείως απίστευτο».

Μέχρι το 2050 αναμένεται τριπλασιασμός της ζήτησης για μονάδες κλιματισμού, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας λιγότερο από 5% των νοικοκυριών στην Ευρώπη διαθέτει κλιματιστικό – εν αντιθέσει με ποσοστό άνω του 90% των αμερικανικών – και λόγω των αλλεπάλληλων περιστατικών καύσωνα πλέον εκτιμάται ότι η ζήτηση θα ανέβει κατακόρυφα.

Μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες και στο περιβάλλον, καθώς οι μονάδες κλιματιστικών καταναλώνουν πολύ ρεύμα την ίδια ώρα που διοχετεύουν ζεστό αέρα, κάνοντας την εξωτερική θερμοκρασία ακόμα υψηλότερη.

Η αναμενόμενη αυτή αύξηση της ζήτησης για κλιματιστικές μονάδες έχει οδηγήσει επίσης επιστήμονες, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές πόλεων σε ζυμώσεις, ώστε να βρεθούν εναλλακτικές ψυκτικές λύσεις για κτίρια, δρόμους κ.ο.κ., όπως η δημιουργία περισσότερων πάρκων, πράσινων οροφών και κάθετων κήπων.

Όπως αναφέρει ανάλυση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων στην Βρετανία, η θερμοκρασία της επιφάνειας σε ένα πράσινο αστικό τετράγωνο μπορεί να είναι 15-20 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από αυτή την παρακείμενων δρόμων, κάτι που θα διαμόρφωνε τη θερμοκρασία του αέρα σε επίπεδο 2 έως 8 βαθμών Κελσίου χαμηλότερα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *