Μεγάλη αύξηση έχει σημειώσει εν μέσω πανδημίας ο αριθμός των ανθρώπων που καταφεύγει στα αντικαταθλιπτικά και στην φαρμακευτική αγωγή για την καταπολέμηση του άγχους.
Σύμφωνα με μια έκθεση που κυκλοφόρησε η εταιρεία Express Scripts, από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου, η χρήση φαρμάκων κατά του άγχους αυξήθηκε κατά 34,1%.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι βενζοδιαζεπίνες, η ψυχοδραστική κατηγορία συνταγογραφούμενων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συνηθέστερα για τη θεραπεία του άγχους και της αϋπνίας κορυφώθηκε στις 15 Μαρτίου, με αύξηση σχεδόν 18%.
Εκτός από τον υποχρεωτικό εγκλεισμό, το άγχος των οικονομικών, αλλά και η εφιαλτική προοπτική της ανεργίας έχει παίξει καταλυτικό ρόλο σε αυτή την αύξηση. Η έκθεση βασίστηκε σε δειγματοληψία σχεόν 21 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν ως μέρος μιας πενταετούς μελέτης που αναλύει τις συνταγές ψυχικής υγείας. Μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας, πολλά από τα φάρμακα είχαν παρουσιάσει αισθητή μείωση. Οι συνταγές αντιμετώπισης του άγχους είχαν μειωθεί κατά 12,1% και τα φάρμακα κατά της αϋπνίας κατά 11,3%, αν και τα κλασικά αντικαταθλιπτικά είχαν ήδη σημειώσει αύξηση 15%.
“Σε περιόδους στρες και άγχους επιβίωσης είναι επόμενο και απολύτωε φυσιολογικό ο άνθρωπος να κατεφεύγει σε φαρμακευτική βοήθεια, σε αντικαταθλιπτική αγωγή” τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης. Ο κ. Γραβάνης συνέστησε στον κόσμο να μη φοβάται να απευθυνθεί σε ειδικό ιατρό που θα τον παραπέμψει ενδεχομένως σε μια αντικαταθλιπτική αγωγή για ένα χρονικό διάστημα που θα ορίσει ο θεράπων ιατρός.
«Αν δεν μειωθούν τα κρούσματα, τα πράγματα είναι σοβαρότερα από όσο φαντάζεστε» ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).
Μιλώντας στο MEGA, η κυρία Παγώνη τόνισε πως η κατάσταση με το lockdown είναι οριακή και ούτως ή άλλως θα επηρεάσει ψυχολογικά τον πληθυσμό. Είπε δε πως τα κρούσματα πρέπει να μειωθούν άμεσα.
«Εάν δεν πέσουν τα κρούσματα μετά το επόμενο Σαββατοκύριακο, τότε τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από όσο μπορείτε να φανταστείτε», είπε και συνέχισε λέγοντας πως η μείωση πρέπει να έλθει γιατί «δεν είναι λύση ο εγκλεισμός, ούτε να παίρνει ο πληθυσμός αντικαταθλιπτικά για να αντιμετωπίσει τις συνέπειές του».
“Ο κόσμος σε συνθήκες καραντίνας και εγκλεισμού άρχισε να παρουσιάζει πάλι αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές” αναφέρει από την πλευρά του ο Νικόλαος Θωμαΐδης, καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.
Σε διεθνές επίπεδο, περίπου το 1/5 των ενηλίκων στη Μεγάλη Βρετανία βίωσε ήπια ή σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης φέτος τον Ιούνιο, αριθμός σχεδόν διπλάσιος συγκριτικά με την περίοδο πριν από την πανδημία.
Σύμφωνα με το βρετανικό Γραφείο Εθνικής Στατιστικής η αύξηση ήταν αρκετά μεγαλύτερη για τα άτομα ηλικίας 16 έως 34, όπου το ποσοστό αυτών που βίωσαν συμπτώματα κατάθλιψης τον Ιούνιο έφτασε στο 1/3, ενώ πριν από την πανδημία ήταν μόλις 1/9.
Η κατάθλιψη έπληξε σοβαρά τις γυναίκες. Το 25% αυτών ανέφερε συμπτώματα κατάθλιψης τον Ιούνιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών δεν ξεπέρασε το 10%.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Bloomberg, τα εθνικά ποσοστά άγχους τριπλασιάστηκαν στο δεύτερο τετράμηνο, καθώς από το 8.1% της αντίστοιχης περιόδου του 2019, εκτοξεύτηκε στο 25,5%, ενώ η κατάθλιψη σχεδόν τετραπλασιάστηκε.
Όπως και καθετί στον κοροναϊό, η επιβάρυνση της υγείας των ανθρώπων ήταν άνιση. Προσβλήθηκαν από τον ιό περισσότερο οι φτωχοί απ’ ό,τι οι πλούσιοι, και περισσότερο οι μη λευκοί απ’ ό,τι οι λευκοί. Αντίστοιχα οι ζωές και η επαγγελματική πορεία ορισμένων γενεών, κυρίως των Millenials, χτυπήθηκαν περισσότερο από άλλες.
Και στις ΗΠΑ, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, οι έρευνες δείχνουν ότι περισσότερο ψυχολογικά έχουν πληγεί οι νέοι. Οι μεγαλύτεροί τους είχαν ήδη, πριν τον κορονοϊό, προλάβει να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο σε σχέση με την εργασία τους, την ρουτίνα τους και τις προσωπικές τους σχέσεις. Στις πιο νεαρές ηλικίες όμως, που όλα αυτά είναι υπό συνεχείς αλλαγές και διαμόρφωση, η πανδημία και όσα έφερε σε κοινωνικό επίπεδο υπήρξε πιο «σκληρή».