Friday , 19 April 2024

Ο λογαριασμός και η… καινοτομία των εκλογών

Του Γ.Κατσιάνη

Περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν στις τριπλές εκλογές του 2019 για την ανάδειξη εκπροσώπων στη Βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς και στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.

Πρόκειται για πολλαπλάσιο κόστος, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, γεγονός που οφείλεται στον υπεριπλάσιο αριθμό των (39.000 και πλέον) εκλογικών τμημάτων.

Όσον αφορά τις σημερινές εκλογές, έχουν στηθεί συνολικά 21.262 εκλογικά τμήματα και 188 εκλογικά τμήματα αποδήμων.

Ωστόσο, η καινοτομία είναι ότι οι σημερινές εκλογές είναι οι πρώτες από το 1990 στις οποίες δεν θα ισχύσει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που καταργήθηκε με τον νόμο 4406/2016 αλλά της απλής αναλογικής.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καθίσταται δυσκολότερη η επίτευξη της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα, καθώς απαιτείται το 50% των ψήφων και ανοίγει ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας.

Σε περίπτωση που δεν καταστεί αυτό εφικτό, τότε στήνονται εκ νέου κάλπες σε διάστημα 30 ημερών μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών.

Στην επαναληπτική αναμέτρηση, οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, όπερ σημαίνει ότι το όριο για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης (151 βουλευτές) κυμαίνεται στο 37%-38%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *