Saturday , 27 April 2024

Ο Μακρόν φεύγει, η Λεπέν έρχεται;                    

Του Γ. Κατσιάνη

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία δικαίωσε το  Thesseconomy.gr.

Η επιστροφή της ακροδεξιάς στη Γαλλία είναι γεγονός, αν ανατρέξει κανείς στα επίσημα αποτελέσματα, όπου ο πρόεδρος Μακρόν (27,84%) έχει ελαφρύ προβάδισμα (4,69%) έναντι της αντιπάλου του Λεπέν (23,15%).

Αν προσθέσει κανείς και το ποσοστό που συγκέντρωσε ο έτερος υποψήφιος της ακροδεξιάς Ζεμούρ (7,07%) προκύπτει ότι σχεδόν ένας στους τρεις Γάλλους θέλει ο επόμενος ένοικος του μεγάρου Ελιζέ να είναι θιασώτης της αντίληψης «η Γαλλία στους Γάλλους».

Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το σύνθημα «America First» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Μόνο που η Λεπέν έχει την στήριξη των εργατών και των υπαλλήλων, γεγονός που καταδεικνύει και την διείσδυση των ακροδεξιών αντιλήψεων σε ευρείες κοινωνικές μάζες, έναντι του Μακρόν, ο οποίος δικαίωσε την φήμη του ως «πρόεδρος των πλουσίων» καθώς έλαβε ποσοστό 35% στα μηνιαία εισοδήματα άνω των 3.000 ευρώ και 14% σε όσους έχουν εισόδημα ως 1.250 ευρώ το μήνα.

Όσοι θεωρούν ότι η επαναληπτική, εκλογική αναμέτρηση της 24ης Απριλίου θα είναι περίπατος για τον πρόεδρο Μακρόν, πλανώνται οικτρά.

Καθοριστικός παράγοντας θα είναι και πάλι το ποσοστό της αποχής, το οποίο αναμένεται να είναι μικρότερο από τον πρώτο γύρο (26,31%).

Σε αυτή την περίπτωση, η επικράτηση Μακρόν έναντι της Λεπέν θα είναι σχετικά εύκολη υπόθεση.

Αντιθέτως, αναμένεται ντέρμπι με τους δύο «μονομάχους» να έχουν ίσες πιθανότητες για να κόψουν πρώτοι το νήμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *