Friday , 19 April 2024

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρνει την αλλαγή στο ΚΙΝ.ΑΛ. και την ανατροπή στην Κεντροαριστερά

Του Γ. Κατσιάνη    

Η επόμενη ημέρα των εκλογών στο ΚΙΝ.ΑΛ. αφήνει ένα θετικό αποτύπωμα στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Καταρχήν, την ελπίδα για μια αλλαγή που εκφράζεται με την ψήφο εμπιστοσύνης δεκάδων χιλιάδων πολιτών στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Πρόκειται για τη νίκη του νέου έναντι του παλιού που εκφράζει ο συνυποψήφιος του, πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Βέβαια, μένει και η επαναληπτική αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής, στην οποία θεωρώ ότι θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.

Έτσι, ο άνεμος ανανέωσης που άρχισε να πνέει από σήμερα αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο χώρο της Κεντροαριστεράς και όχι μόνο.

Καταρχήν, η (πιθανή) ανάληψη της ηγεσίας του Κινήματος από τον κ. Ανδρουλάκη αναμένεται να πλήξει σημαντικά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από σήμερα μπαίνει σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας.

Γιατί;

Διότι πολλοί πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, νυν ΚΙΝ.ΑΛ. θα επιστρέψουν και πάλι στο πολιτικό τους «σπίτι», το οποίο πλέον θα έχει νέο πρόεδρο και αρχηγό.

Επιπλέον, η σύγκριση του άφθαρτου Ανδρουλάκη με τον έμπειρο αλλά φθαρμένο (από την εξουσία) Τσίπρα δεν αφήνει πολλά περιθώρια επιλογής στους πρώην «πράσινους» ψηφοφόρους για αναφανδόν στήριξη στον Κρητικό πολιτικό.

Άλλωστε, η ανάταση και μετεξέλιξη του ΚΙΝ.ΑΛ. σε ένα μοντέρνο κόμμα μπορεί να συντελεστεί μόνο από ένα στέλεχος με πολυετή θητεία στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Ωστόσο, θεωρώ ότι το ΚΙΝ.ΑΛ του Ν. Ανδρουλάκη θα προσελκύσει ψηφοφόρους και από τον χώρο της ΝΔ.

Γιατί;

Διότι μπορεί να εκπέμπουν διαφορετικά πολιτικά μηνύματα και να απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό, όμως η διεύρυνση που επιχειρεί το κυβερνών κόμμα δεν θα τύχει θετικής ανταπόκρισης από το χώρο της Κεντροαριστεράς.

Συνεπώς, το επόμενο διάστημα, θα δούμε να ανεβάζει στροφές (και ποσοστά) το ΚΙΝ.ΑΛ. και να αποδυναμώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σκέπτεται από τώρα αν τελικά θα πρέπει να πάει σε πρόωρες εκλογές την άνοιξη του 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *