Thursday , 28 March 2024

Ο… ψηφιακός προσηλυτισμός των «Μαρτύρων του Ιεχωβά»

Του Γ. Κατσιάνη

Πριν από την πανδημία, πήγαιναν από… πόρτα σε πόρτα και προσπαθούσαν να προσηλυτίσουν πιστούς, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από την Αγία Γραφή.

Σήμερα, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά εφαρμόζουν μια σύγχρονη  μέθοδο για να προσεγγίσουν τους πολίτες.

Μέσω κλήσεων που πραγματοποιούν στα κινητά τηλέφωνα, ζητούν αρχικά λίγο χρόνο από τους πολίτες προκειμένου να τους απαντήσουν στο ερώτημα «αν ο Θεός παρεμβαίνει στη ζωή των ανθρώπων».

Ανεξαρτήτως απάντησης, οι «διαχειριστές» των συνομιλιών παραθέτουν στη συνέχεια στο συνομιλητή τους αποσπάσματα από την Αγία Γραφή και παραθέτουν νέο ερώτημα σχετικά με το αν «ο Χριστός είναι Θεός ή άνθρωπος».

Μετά την δεύτερη απάντηση, λοιπόν, ο υπεύθυνος για την… τηλεφωνική κατήχηση ρωτά τον συνομιλητή του αν θέλει να του στείλει ηλεκτρονικά υλικό, με θέμα «Καθοδηγία της Αγίας Γραφής-Είναι Χρήσιμη σήμερα;».

Μόνο που το σχετικό link παραπέμπει στον επίσημο ιστότοπο των Μαρτύρων του Ιεχωβά, όπου εκεί ο επισκέπτης μπορεί να ανατρέξει σε διάφορα θέματα, όπως «Τι λέει η Αγία Γραφή για τις πανδημίες» και αν «Είναι τα τυχερά παιχνίδια αμαρτία».

Τι απαντά η Εκκλησία της Ελλάδος

Το ζητούμενο στην υπόθεση είναι με ποιο τρόπο τα μέλη της αίρεσης, σύμφωνα με την Εκκλησία της Ελλάδος, έχουν πρόσβαση στους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων των συνδρομητών καθώς αποτελούν προσωπικά δεδομένα.

«Το σύνολο των θρησκευτικών δοξασιών των λεγομένων ‘Μαρτύρων του Ιεχωβά’ είναι απολύτως αντίθετο με την χριστιανική πίστη, ενώ η μετοχική εταιρεία ‘Σκοπιά’ είναι διεθνώς γνωστή  για τις ψευδοπροφητείες που έχει διατυπώσει κατά καιρούς σχετικά με το τέλος του κόσμου», τονίζει σε ανακοίνωση της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μάλιστα, σημειώνει ότι «πρόκειται για την ίδια αίρεση που, ενώ στο ελληνικό Σύνταγμα η θρησκευτική ελευθερία προστατεύεται κατά τρόπο σαφή, είχε εξαπολύσει στο κοντινό παρελθόν (1986), μέσῳ των εντύπων της, μία παγκόσμια  δυσφημιστική εκστρατεία παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως χώρα στην οποία διώκεται η θρησκευτική ελευθερία».

«Οι λεγόμενοι ‘Μάρτυρες του Ιεχωβά’, μεταξύ των άλλων, διδάσκουν και διαδίδουν μία επικίνδυνη δοξασία για την υγεία των ανθρώπων, καθώς αρνούνται την μετάγγιση αίματος, ανεξαρτήτως ηλικίας, όταν αυτή είναι αναγκαία και επείγουσα ιατρική πράξη για την ζωή τους. Μάλιστα αυτή την κακόδοξη και επικίνδυνη θέση την παρουσιάζουν, δήθεν, ως διδασκαλία της Αγίας Γραφής», καταλήγει η Ιερά Σύνοδος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *