Της Σοφίας Ξανθοπούλου
Η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά ύστερα από πολλά έτη ύφεσης και απότομης εσωτερικής υποτίμησης, δεν είναι μόνο οι άνεργοι που τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Το 11% των εργαζομένων στη χώρα μας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, όπως προκύπτει από έρευνα της Eurostat, που στηρίχθηκε σε στοιχεία του 2018.
Το ποσοστό είναι υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αλλά όχι κατά πολύ. Συνολικά στην Ε.Ε. των 28 κρατών- μελών (η έρευνα περιλαμβάνει και τη Βρετανία) το 10% των εργαζομένων ηλικίας 18 ετών και άνω αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο φτώχειας το 2018, με το ποσοστό να έχει ανέβει σε σχέση με το 8,6% που κατεγράφη το 2008.
“Όσοι είναι σε θέσεις ημιαπασχόλησης ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κινδυνεύουν σε μεγαλύτερο βαθμό να βρεθούν σε αυτή την θέση” επισημαίνει ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Θεόδωρος Κουτρούκης.
“Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων. Το 11% αυτών είναι αντιμέτωπο με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Από την άλλη, η αγορά εργασίας παύει να περιλαμβάνει θέσεις μόνιμης και πλήρους απασχόλησης. Αυτό οδηγεί ένα μέρος εργαζομένων στο όριο της φτώχειας με μια απασχόληση χωρίς επαρκές εισόδημα. Αυτό βέβαια αποτελεί διεθνή εξέλιξη” σχολίασε ο κ. Κουτρούκης.
Ο κ. Κουτρούκης τονίζει οτι είναι επιβεβλημένη η αύξηση του κατώτατου μισθού. Σημειώνει ότι είναι απαραίτητο να δοθούν κίνητρα για θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης καθώς αυτό θα δώσει ώθηση στην οικονομία ενώ ταυτόχρονα θα βάλει φρένο στα φαινόμενα φτώχειας.