Saturday , 20 April 2024

Πάνω από 1 δις ευρώ σε 600.000 αγρότες μοιράζει μέχρι τα Χριστούγεννα ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Του  Γ.Κατσιάνη

Τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών βάζει ο οργανισμός πληρωμών και ελέγχου κοινοτικών ενισχύσεων προσανατολισμού και εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), με την καταβολή του υπόλοιπου (7%) των χρημάτων της βασικής ενίσχυσης.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του φορέα, Φάνης Παπάς, σήμερα θα καταβληθούν  συνολικά 280 εκατ. ευρώ σε 600.000 δικαιούχους και απέδωσε την τριήμερη καθυστέρηση στις πληρωμές «στην αυστηρή τεχνοκρατική προσέγγιση εκ μέρους των στελεχών του οργανισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανένα ευρώ δεν θα πάει χαμένο αλλά και κανένα ευρώ δεν θα πάει εκεί που δεν πρέπει».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε πως η καταβολή των πληρωμών την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου ήταν «περίπου στο 90% του συνολικού δικαιούμενου ποσού βασικής ενίσχυσης και θα συμπληρωθεί κατά 7% τη Δευτέρα, κάτι που δεν ήταν γνωστό στους δικαιούχους» ενώ υπογράμμισε πως το υπόλοιπο 3% της επιδότησης, «θα αποδοθεί με την ολοκλήρωση των ειδικών ελέγχων».

Επίσης, σήμερα ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το ποσό των 490 εκατ. ευρώ για τις επωφελείς γεωργικές πρακτικές για το κλίμα και το περιβάλλον (πρασίνισμα) καθώς και 30 εκατ. ευρώ σε  55.000 νέους αγρότες.

«Προσεχώς» άλλα 256 εκατ. ευρώ

Επιπλέον, μέσα στις επόμενες ημέρες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να καταβάλλει άλλα 256 εκατ. ευρώ για την εξισωτική αποζημίωση και για την οικονομική ενίσχυση πληγέντων από την πανδημία.

Τέλος, μέχρι τέλος της εβδομάδας αναμένεται να πληρωθεί και η β’ δόση των 7 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς πωλητές των λαϊκών αγορών.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *