Friday , 19 April 2024

Πάνω από 3 δισ. ευρώ το κόστος ενός νέου, γενικού lockdown, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών

Του Γ. Κατσιάνη

Τον…λογαριασμό ενός νέου γενικού lockdown υπολογίζουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τρεις μόλις ημέρες μετά το τοπικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι απώλειες για τα δημόσια έσοδα αναμένεται να είναι τεράστιες, αν λάβει κανείς υπόψη το προηγούμενο του διαστήματος Μαρτίου-Μαΐου.

«Εκείνη την περίοδο, η οικονομία έχανε καθημερινά 180 εκατ. ευρώ(!)», δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Γεωργιάδης.

Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό κόστος υπερβαίνει τα 13 δισ. ευρώ για την εγχώρια οικονομία.

Εξίσου βαρύ όμως είναι το πλήγμα και για την τοπική οικονομία, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ για 14 ημέρες.

«Το κόστος του νέου γενικού lockdown θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ», δήλωσε στο Open ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.  

Στα «σκαριά» νέο «πακέτο» μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

Σε μια προσπάθεια να αποσυμπιέσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στο οικονομικό πεδίο, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την εφαρμογή ενός νέου «πακέτου» μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η επιμήκυνση του χρόνου αναστολής των συμβάσεων εργασίας και τον Δεκέμβριο, όπως επίσης και αναστολή στην καταβολή ΦΠΑ και δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πέραν του Νοεμβρίου.     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *