Ιδιαίτερο χρώμα έχει το Πάσχα σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας καθώς αναβιώνουν διάφορα έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στο βάθος των χρόνων. Στην Κεντρική Μακεδονία ιδιαίτερο… χρώμα στη σημερινή ημέρα της Λαμπρής δίνουν οι «αυγομαχίες» στην Κερκίνη αλλά και το «Πασχαλινό Κιόσκι» της Αρναίας στη Χαλκιδική.
Οι «αυγομαχίες» στην Κερκίνη
Σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, αναβιώνει από τις 11.00 το πρωί στην Καστανούσα Κερκίνης του διευρυμένου δήμου Ηράκλειας, το ποντιακό πασχαλινό έθιμο «αυγομαχίες». Το έθιμο έχει τις ρίζες του στον Πόντο. Συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού και τη σύγκρουση του καλού με το κακό. Βασικός κανόνας του εθίμου είναι οι διαγωνιζόμενοι να χρησιμοποιούν μόνο αυγά κότας.
Στην Αρναία Χαλκιδικής
Στους πρόποδες του όρους Χολομώντα, στην ορεινή Χαλκιδική… απλώνεται η Αρναία, σε υψόμετρο 600 μέτρων. Το Πάσχα γιορτάζεται με εξαιρετική λαμπρότητα και κυριαρχούν έθιμα και παραδόσεις που οι ντόπιοι διατηρούν με σεβασμό και καλούν τους επισκέπτες τους να τις βιώσουν. Η Αρναία είναι εύκολα προσβάσιμη μέσω της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού, του δρόμου που οδηγεί στο Άγιο Όρος. Σήμερα, ανήμερα του Πάσχα, στην κεντρική πλατεία του χωριού στήνεται το «Πασχαλινό Κιόσκι», όπου από τις 11.00 το πρωί νέοι των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής ντυμένοι με παραδοσιακές στολές «κερνούν» ντόπιους και επισκέπτες κόκκινα αυγά, τσουρέκια και παραδοσιακές πίτες.
Παλιό έθιμο η σούπα της Καβάλας
Το Πάσχα είναι μια σημαντική γιορτή στη Βόρεια Ελλάδα και η παράδοση των εθίμων και των ηθών είναι ζωντανή στην περιοχή. Στην Ανατολική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα στην Καβάλα, ένα από τα πιο παλιά πασχαλινά έθιμα είναι η παρασκευή της πασχαλινής σούπας. Στο παρελθόν, οι ντόπιοι συγκεντρώνονταν στην κεντρική πλατεία της πόλης το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου για να παρασκευάσουν μαζί την σούπα. Η σούπα περιλαμβάνει κόκκινα αυγά, λαχανικά και κρέας και σερβίρεται την Κυριακή του Πάσχα σε όλες τις οικογένειες της περιοχής. Το έθιμο αυτό συνδέεται με την ιδέα της κοινότητας και της αλληλεγγύης, καθώς οι ντόπιοι συνεργάζονται για να παρασκευάσουν τη σούπα και να τη μοιραστούν μαζί.
Παλιό έθιμο της Νίκαιας Λάρισας: Χορός και πάλη για το μαντίλι
Οι ρίζες των πασχαλινών εθίμων στη Λάρισα είναι πολύ βαθιές και εξακολουθούν να γιορτάζονται ακόμη και σήμερα μην έχοντας χάσει τον χαρακτήρα τους στο πέρασμα των χρόνων. Το Πάσχα στη Νίκαια Λάρισας, μετά την Ανάσταση και τη Θεία Λειτουργία, έξω από την εκκλησία παρέες-παρέες χόρευαν ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη». Αμέσως μετά το χορό πάλευαν οι άντρες για τη νίκη με έπαθλο ένα μαντίλι με χρήματα τα οποία πρόσφερε η εκκλησία από τα χέρια του ιερέα και της εκκλησιαστικής επιτροπής.