Thursday , 28 March 2024

Στο Τατόϊ θα κηδευτεί ως ιδιώτης ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος – Συλλυπητήρια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Β’ Γκλύξμπουργκ μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό. Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί ως ιδιώτης, κοντά στους προγόνους του στο Τατόι. Αυτό αποφασίστηκε σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σχετικά με το θέμα. Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη Αποφασίστηκε επίσης ότι θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Βεβαρημένη η υγεία τα τελευταία χρόνια

Ο τέως βασιλιάς νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στην εντατική ιδιωτικού θεραπευτηρίου των Αθηνών. Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ είχε νοσηλευθεί πρόσφατα με κορονοϊό στο νοσοκομείο Αττικόν. Ο Κωσταντίνος Γλύξμπουργκ είχε αρχικά διακομιστεί στις 15 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου στην Αργολίδα. Η υγεία του ήταν εξαιρετικά επιβαρυμένη τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή. Το 2009 είχε υποβληθεί σε χειρουργείο για την καρδιά του. Το 2013 είχε ένα λιποθυμικό επεισόδιο και νοσηλεύτηκε ενώ ξαναβρέθηκε στο νοσοκομείο το 2016 με συμπτώματα εγκεφαλικού. Τον τελευταίο χρόνο είχε νοσηλευτεί αρκετές φορές. Η τελευταία φορά που είχε κάνει επίσημη εμφάνιση ήταν στο γάμο του γιου του Φίλιππου με τη Νίνα Φλορ τον Οκτώβριο του 2021. Ήταν καθηλωμένος σε αμαξίδιο, στο οποίο και παρέμεινε, όταν εθεάθη για τελευταία φορά με τη σύζυγό και τις αδελφές του στο κέντρο της Αθήνας στα μέσα Οκτωβρίου του 2022.

Συλλυπητήρια του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εκφράζει τα συλλυπητήρια του σε δήλωσή του για το θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. «Με το θάνατό του γράφεται, τώρα, και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974. Το λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής. Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωή» αναφέρει ο πρωθυπουργός. Και προσθέτει «απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

Η κηδεία
Η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες ενδεχομένως αύριο το πρωί θα αποφασίσει σε διυπουργική σύσκεψη, για το τελετουργικό που θα αφορά τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Το θέμα χειρίζεται, εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Με τα ως τώρα δεδομένα κατά πάσα πιθανότητα, ο Κωνσταντίνος θα ενταφιαστεί στο Τατόι, εκτός αν ορίσει διαφορετικά η οικογένεια. Σημειωτέον, εκεί ενταφιάστηκε και η βασίλισσα Φρειδερίκη, η οποία πέθανε το 1981, σε πολύ πιο δύσκολες πολιτικές συνθήκες και με νωπές τις μνήμες του δημοψηφίσματος για το Πολιτειακό.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος
Γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1940 στο σπίτι της οικογένειας στο Παλαιό Ψυχικό, στην Αθήνα. Ήταν γιος του βασιλιά Παύλου Α’, του οίκου των Γκλύξμπουργκ και της βασίλισσας Φρειδερίκης-Λουίζας του Αννοβέρου, αδελφός της μετέπειτα (και πρώην πλέον) βασίλισσας της Ισπανίας Σοφίας και της πριγκίπισσας Ειρήνης. Ο Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ, ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ελλάδας στις 6 Μαρτίου του 1964, σε ηλικία 24 ετών διαδεχόμενος τον πατέρα του, Παύλο Α΄ μετά το θάνατό του την ίδια ημέρα. Στις 18 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου, παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Άννα Μαρία της Δανίας, τριτότοκη κόρη του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Θ’. Από το γάμο του απέκτησε πέντε παιδιά: την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο τη Θεοδώρα και τον Φίλιππο. Στις 15 Ιουλίου του 1965, προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου, αμφισβητώντας το δικαίωμα του πρωθυπουργού να αναλάβει προσωπικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στη συνέχεια διόρισε τις βραχύβιες κυβερνήσεις Γεωργίου Αθανασιάδη-Νόβα (15 Ιουλίου) και Ηλία Τσιριμώκου (20 Αυγούστου), οι οποίες δεν συγκέντρωσαν ψήφο εμπιστοσύνης. Στις 17 Σεπτεμβρίου διόρισε νέα κυβέρνηση υπό το Στέφανο Στεφανόπουλο, η οποία διατηρήθηκε στην εξουσία επί 15 περίπου μήνες.
Στις 22 Δεκεμβρίου 1966, διόρισε την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Παρασκευόπουλου η οποία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και στις 3 Απριλίου 1967 διόρισε πρωθυπουργό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο με σκοπό τη διεξαγωγή εκλογών. Λίγες ημέρες αργότερα, παρότι αντίθετος με την ομάδα των πραξικοπηματιών που κατέλαβαν την εξουσία την 21η Απριλίου, υπέδειξε για τη θέση του πρωθυπουργού τον Κωνσταντίνο Κόλλια και προσυπέγραψε το διορισμό της υπό αυτόν κυβέρνησης.
Στις 13 Δεκεμβρίου οργάνωσε αντιδικτατορική κίνηση που απέτυχε. Κατέφυγε με την οικογένειά του στη Ρώμη και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο.
Την 1η Ιουνίου 1973, το δικτατορικό καθεστώς ανακοίνωσε την κατάλυση της βασιλείας και στις 29 Ιουλίου έκανε “δημοψήφισμα” για να κατοχυρώσει την απόφασή του αυτή.
Το 1974, ύστερα από την πτώση των συνταγματαρχών και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, έγινε το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου για το πολιτειακό, με το οποίο ο Κωνσταντίνος Β’ κηρύχτηκε οριστικά έκπτωτος, με ποσοστό ψήφων 69,18 % υπέρ της προεδρευομένης Δημοκρατίας.
Μετά την έκπτωσή του, διεκδίκησε ακίνητη περιουσία (κτήμα και ανάκτορα Τατοίου, κτήμα και ανάκτορο Μon Repos Κερκύρας και δασόκτημα Πολυδενδρίου Λαρίσης) και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τελικά η απόφαση που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2002, του επιδίκασε αποζημίωση 13,7 εκατ. ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *